Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огнян Ценков: Община Видин има амбициозен, разумен и балансиран бюджет

31 януари 2018, 15:53 часа • 1121 прочитания

„Независимо от дебатите по някои от точките в дневния ред, всички предложения бяха приети и аз искам да благодаря на общинските съветници, че категорично подкрепиха бюджета – от 31 присъстващи 25 гласуваха положително. Бюджет 2018 е абсолютно изрядно изготвен".

Това заяви кметът на Община Видин Огнян Ценков при гласуването на бюджета за 2018 г., съобщиха от пресцентъра на общината.

Не мога да бъда съгласен с опитите на г-жа Росица Кирова да представи указанията, които са дадени от министъра на финансите във връзка с изпълнението на бюджета и динамиката, която ще се развие през годината, като един вид несъгласие и необходимост той да бъде отново преразгледан в комисиите и да се вкара за гласуване“ – заяви още той. И подчерта отново, че бюджетът на Община Видин е амбициозен, разумен и балансиран, като подкрепи становището си с аргументи.

„Балансиран, защото във всеки бюджет категорично трябва да съответства приходната част на разходната част. Разумен, защото няма как ние в него да не заложим например изграждането на скейтпарка по желание на видинските деца; няма как да не се съобразим със залагане на средства за превръщането в традиция на летния фестивал за опера и балет под открито небе; няма как да не заложим средствата, които ни бяха отпуснати от държавния бюджет през декември 2017 г. – 2 милиона лева за ремонт на Драматичния театър и 1 милион лева за ремонт на английската гимназия; няма как да не заложим средствата, които ще са по европейски програми – 17 милиона лева за модернизация на образователната инфраструктура и в случая имаше и поемане на задължения за 5 милиона и 900 хиляди лева, които ще бъдат авансови средства във връзка с договор за безвъзмездна финансова помощ, т.е. Общината не отделя никакви средства, с които ще бъде извършена тази модернизация", коментира градоначалникът.

"Затова казвам, че бюджетът е абсолютно разумен във всички показатели, които сме заложили в него. Амбициозен, защото за да изпълним финансово-оздравителния план, който е резултат от значителен труд на общинската администрация и една последователност от решения на Общинския съвет, няма как да не използваме всички възможности и целия потенциал, който имаме – и на общинската администрация, и във връзка с прилагането на финансовата дисциплина, за да се стараем впоследствие безлихвеният кредит, който е на обща стойност 6 милиона лева, да се превърне, ако не в пълен обем, то част от него – в безвъзмездна финансова помощ“, каза Ценков.

Кметът увери видинските граждани, че поема цялостната отговорност за изготвянето и изпълнението на бюджета за 2018 г., както е поел тази отговорност и за предишните години. Той посочи, че в края на 2016 г. и 2017 г. Общината е приключила със завишен бюджет, като за миналата година увеличението е с 9 милиона и 500 хиляди лева И изрази несъгласието си с изказвания като: „това са подаяния от държавата“, или „няма увеличение от собствените приходи“.

Ценков отбеляза, че за 2016 г. има увеличение на събираемостта от местни данъци и такси с над 300 000 лв., което е около 5 %, а за 2017 г. увеличението е с над 600 000 лв. И допълни, че местните приходи се формират и от редица други дейности.

Община Видин работи оперативно, ние не увеличаваме местни данъци и такси – поели сме такъв ангажимент и залагаме на повишаване на събираемостта. Вече сме достигнали средната събираемост за страната, отчитаме 65%. По този критерий излизаме от категоризацията на общините, които са в трудно финансово състояние“, каза кметът.

Той обясни, че с изплащането и на очакваните 1 милион и 40 хиляди лв. към „Титан-АС“ (предназначени за разплащане на трудови възнаграждения и осигуровки на работниците, за което Общината е в ролята си на медиатор), със заложените още 837 хиляди лева за погасяване на просрочените задължения, които са от няколко мандата, Общината ще излезе и от другия критерий – 5 % от средно аритметичния разход за 4 години назад.

Кметът допълни, че стремежът е да не се допуска просрочването на задължения и Общината трябва да бъде лоялен партньор на бизнеса във всички дейности, които се осъществяват заедно.

„Община Видин има един много добър бюджет за 2018 г. и аз се надявам, че и за този бюджет в края на годината ще отчетем завишение. Това е положителната тенденция – когато има завишение, бюджетът е изпълнен, има увеличен приход от местните дейности, или от държавата като субсидия във връзка с регламентираните взаимоотношения в Закона за държавния бюджет“, обобщи Огнян Ценков.

Бюджет 2018 е в размер на 41 483 269 лв.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес