Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Консултативният съвет по туризъм към община Видин проведе заседание

28 февруари 2023, 17:33 часа • 2030 прочитания

Събитието бе открито от заместник-кмета Борислава Борисова, която представи дневния ред. По първа точка – представяне на проекта за отчета за изпълнение на Годишната програма за развитие на туризма на територията на Община Видин през 2022 г. думата бе дадена на Цецка Цокова – главен експерт „Информация и реклама в туризма“. През 2022 година нашият град е посетен от над 50 000 туристи от България и чужбина. 32 500 са посетителите на средновековната крепост „Баба Вида“. Най-голям дял от чуждестранните туристи имат тези от Румъния, Германия, Полша, Италия, Сърбия и Турция. „Имаме устойчивост по отношение на посещенията на културно-историческите обекти в Община Видин и се стремим да превърнем Видин в целогодишна туристическа дестинация“, допълни Цецка Цокова. Доказателство за това са призът, който кметът д-р Цветан Ценков получи за „Принос в развитието на туристическия продукт в общината“ за 2022 г., както и наградите „Чудесата на България“ за 2022 г., които бяха връчени на кмета д-р Ценков и директора на Регионалния исторически музей Христина Кирилова за откритите археологически разкопки на „Антична Бонония“.

В процес на приключване е проектът за „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект Културен център „Жул Паскин“. Този обект се очаква да бъде притегателен център за посетителите на града и да привлече по-голям туристически поток, коментира заместник-кметът Борисова.

По време на днешното заседание членовете на Консултативния съвет гласуваха проекта на Отчета за 2022 г. Обсъден бе и проектът на Годишната програма за развитие на туризма на територията на Общината за 2023 г.

В заключение Цецка Цокова обяви, че за устойчивото развитие на Видин като дестинация е препоръчително фестивалите и културните събития да се рекламират, за да получат необходимата популярност и да станат разпознаваеми, а заедно с това и историческите паметници в близост до тях.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес