Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Видин и посланикът на Румъния обсъдиха възможностите за двустранно сътрудничество (СНИМКИ)

31 август 2021, 18:55 часа • 2323 прочитания

Д-р Цветан Ценков посрещна тази сутрин в кабинета си Нейно Превъзходителство Бръндуша Йоана Предеску, извънреден и пълномощен посланик на Румъния, която вчера пристигна на официално посещение във Видин. В срещата участва и заместник-кметът на Общината Борислава Борисова, която в понеделник придружи посланика в Иново за полагане на цветя пред паметника на румънските воини, загинали през Руско-турското освободителна война в боевете, водени край селото през януари 1878 година.

Кметът поднесе на Нейно Превъзходителство букет и картина, изобразяваща един от символите на старопрестолния град – Стамбол капия, както и бутилка вино от местна винарска изба. „Добре дошла във Видин. Много съм радостен, че сте наш гост. И съм респектиран от Вашето уважение към предците ни, които са загинали за свободата на България“, сподели д-р Ценков.

„За пръв път съм във Видин като посланик на Румъния в България. Тук видях, че Дунав не е естествена граница, а мост, който свързва не само нашите две държави, но и българското и румънското население, което живее по бреговете на най-голямата река в Европа“, посочи г-жа Предеску, чиито мандат в нашата страна е започнал на 1 март тази година.

Кметът на Видин и посланикът на Румъния проведоха ползотворен разговор, в рамките на който беше обсъдено извеждането на двустранните отношения на още по-високо ниво. Д-р Ценков акцентира върху няколко важни за региона теми. Първо, той постави въпроса за нуждата от развитие на европейски транспортен коридор №4 от румънска страна, като паралелно с това се работи по изграждане на магистралната отсечка Лугож – Калафат. На следващо място кметът отбеляза, че е необходимо да се модернизира и ж.п. инфраструктурата на коридор №4, тъй като има разработен проект за изграждане на скоростна ж.п. линия от София до Видин, която трябва да бъде продължена през Румъния към Виена.

Д-р Ценков обърна внимание и на необходимостта от съвместни усилия за възстановяване на пътническия и туристическия транспорт по река Дунав, което е в съответствие и с визията на Европейския съюз за развитие на транспортен коридор №7. Кметът представи и идеята за изграждане на балканска зеленчукова борса.

Нейно Превъзходителство на свой ред постави въпроса за възстановяване на почетната консулска служба във Видин, както и за създаване на румънски информационен център в нашия град. Видинският кмет потвърди готовността на Общината да съдейства за осигуряване, чрез решение на Общинския съвет, на подходящо за целта помещение. Д-р Ценков изрази надежда, че наличието на подобен информационен център ще помогне на видинския бизнес по-лесно да намира румънски партньори, а на младежите – да кандидатстват в желаните висши училища в Румъния.

По време на разговора бяха обсъдени и възможностите за културното сътрудничество. След края на срещата посланик Предеску разгледа културно-историческите забележителности на Видин.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес