Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бившето „Водстрой 98“ ще прави пешеходната зона на Видин с над 9 млн. лв.

09 юли 2018, 15:43 часа • 8398 прочитания

Бившето акционерно дружество „Водстрой 98“, от април месец насам с ново наименование „ВДХ“ АД, ще прави пешеходната зона на Видин. Договорът на компанията с кмета на Община Видин е на стойност 9 042 897 лв. без ДДС, информира корeспондентът на Actualno.com.

Договорът касае изпълнение на дейности по 41 794 квадратни метра площ от пространството пред сградите на театъра, художествената галерия, площад „Бдинци”, зоната пред Съдебната палата, ул. ”Търговска”, площада пред СОУ „Цар Симеон Велики” и пространството пред Музей „Конака” до ул. „Райна Княгиня”.

Средствата за обновяване и модернизиране на пешеходната зона в областния град са осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“. Оформянето на центъра на град Видин започва през Възраждането и продължава през началото на XX век.

След Освобождението Видин става един от първите областни градове в Княжество България и бързо променя ориенталския си облик. Видинската архитектура през този период е под влияние на утвърдилите се европейски стилове - неокласицизъм, еклектика, сецесион.

В града пристигат първите инженери и архитекти, дипломирали се в реномирани европейски университети, които се включват в неговото изграждане. Значителен принос за новия европейски облик на Видин имат: арх. Никола Нешов, завършил Кралското висше техническо училище в Щутгарт през 1894 г., арх. Майер Аладжемов - Кралското Баварско виеше училище в Мюнхен през 1909 г., арх. Тодор (Тома) Върхота - чешки възпитаник, и инженерите Димитър Захариев, завършил Политехниката в Мюнхен през 1889 г., Тодор Кожухаров - Политехниката във Виена през 1890 г., както и много други.

Най-голям принос за архитектурата на Видин от това време имат двама архитекти - Тодор (Тома) Върхота и Никола Нешов.

Площад „Бдинци“ в централната пешеходна зона е изграден в рамките на първата третина на века. Той е направен като класически площад с централно ситуиран паметник, посветен на жертвите в Междусъюзническата война, дело на скулптора Андрей Николов.

По-късно този паметник е преместен на предгаровия площад и на негово място е поставен монументалния паметник на падналите воини от 3-ти пехотен Бдински полк в трите последователни войни (1912-1918 г.), чийто автори са проф. Никола Кожухаров и арх. Георги Стайков.

Друго емблематично място в централната пешеходна зона е пространството пред Драматичния театър „Вида“ и Художествената галерия „Никола Петров“, маркиращо началото на Крайдунавския парк.

„Пространството по ул. „Търговска“ се характеризира със сключено застрояване с голяма историческа архитектурно-художествена стойност. Уличният силует е спокоен с предимно двуетажно застрояване с магазини в партерите и жилища в етажа. Ъглите на сградите са подчертани с декоративни куполи, кули и еркери. Друга емблематична за гр. Видин сграда, разположена по протежение на централната пешеходна зона, е СОУ “Цар Симеон Велики“. В непосредствена близост е сградата на музей „Конака“, се сочи в описанието на местната управа.

Според ръководството на общината оформлението и състоянието на централната пешеходната зона не съответства пълноценно на потребностите и духа на съвременните жители и посетители на град Видин.

Настилките са силно амортизирани - деформирани, изпочупени или напукани, на много места дори има опасност от инциденти. Осветителни тела са морално остарели, неефективни и различни по вид. Поставяни са метални и бетонни цветарници, които не кореспондират с духа и атмосферата на града. Пейките са също в окаяно състояние, липсват кошчета, питейни фонтани и указателни табели.

Във времето са изграждани паркови елементи в различни стилове и с различни материали. Тревните площи са занемарени. Необходимо е санитарно оформяне на короните на съществуващите дърветата и премахване на изсъхналите опасни клони.

Елементите на подземната техническа инфраструктура са изградени, но подлежат на реконструкция.

Преди дни на пресконференция кметът на Видин Огнян Цанков заяви, че реконструкцията на пешеходната зона е крайно наложителна. А също така, че ще бъдат запазени всички нейни основни акценти, които са стойностни.

Обектът трябва да бъде завършен в началото на август следващата година.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес