Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Видео

Проф. Вили Лилков: За 45 години социализъм България преживява три тежки финансови фалита (ВИДЕО)

За 45 години социализъм България преживява три тежки финансови фалита. Кога са били те и как са се случили? Кога се е наложило страната ни тайно да продаде златния си резерв?

В Студио Actualno ви представяме една уникална книга, която хвърля светлина върху социалистическото ни минало. Книгата се казва „Стопанските абсурди на българския комунизъм – Интимната изповед на ДС за икономиката“. Неин автор е проф. Вили Лилков, физик и политик, народен представител от Реформаторския блок и няколко мандата общински съветник от ДСБ. Автор е и на книгата „Доблест и наказание“ и съавтор с Христо Христов на книгите „Бивши хора“ и „Погубената България“. Ето какво каза проф. Лилков в Студио Actualno:

През годините постепенно се създаваше една митология, че в стопанско отношение комунизмът е един процъфтяващ строй и сме живели в една едва ли не социалистическа Аркадия, където всичко е било безплатно, не е имало никакъв проблем и по отношение на задоволяването и изобщо в материално отношение сме благоденствали.

Това беше пропагандната страна на комунизма, тъй като по отношение на пропагандата комунистите нямаха равни. Когато обаче се прочетат архивите на Държавна сигурност (ДС) или Стопанска милиция, се вижда, че в годините на комунизма стопанските предприятия изобщо не са били процъфтяващи”.

Реклама
Реклама
Новините днес