Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Видео

Кога си болен от COVID-19 в България - само когато си министър? (ВИДЕО)

Експерти от КНСБ сигнализираха, че в България няма ясен протокол за това кога си контактен и кога влиза в сила карантината, което пряко засяга работодателите и работниците.

„Едва когато има официален медицински документ тогава човек може да не ходи на работа, през другото време трябва да бъде там. Самоизолирането могат да го правят хората, които могат да си го позволят това нещо, т.е. ако си министър вероятно ще можеш да се изолираш, но ако си работещ на струг в дадено предприятие едва ли е твое решението да се изолираш. При голямо желание можеш да си подадеш молба за платен или неплатен отпуск, който във време на пандемия работодателят трябва да разреши. Всеки вече има свои колега, роднина или приятел, който е носител на Ковид 19 и в тази връзка никой няма представа дали е контактно лице и при какви условия, и дали да очаква обаждане от РЗИ.“ Това заяви експертът по трудово право в КНСБ - Тодор Капитанов пред нашата камера.

„Ние от КНСБ още от месец март сме на терен като изпращаме както на работниците, така и на работодателите правила, които да прилагат при наличие или съмнение за Ковид в самото предприятие. Тези правила на много места се прилагат, но те са бланкетни и всяка фирма ги нагажда спрямо спецификата на работата си. При обиколките, които правихме, установихме, че на много места фирмите имат доста добри политики за обгрижване на ситуацията с Ковид 19 – правят се регулярни тестове дори да няма симптоми.“ Категоричен е Капитанов.

Реклама
Реклама
Новините днес