Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Видео

Говорещият с камъни: Защо скулптор от Пловдив дарява творбите си на училища, църкви и манастири (ВИДЕО)

Ангел Каравланов завършва Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив, а след това и Националната художествена академия със специалност „Скулптура“ при професор Емил Попов. Вече 15 години той се занимава професионално с изкуство. За това време е направил над 1 000 скулптури и стотици картини. Като по-голяма част от творбите си 40-годишният Ангел дарява на училища, детски градини, църкви и манастири.

Преди години Каравланов стана известен с триметровата си скулптура на „Родопчанка“, поставена в смолянското село Чокманово и посветена на баба му. Той е автор и на паметника на основателя на оркестър „100 каба гайди“ Апостол Кисьов в село Стойките, придружен от надпис, който гласи „Песента и човека се раждат заедно“. По думите на Ангел всеки камък си чака времето и майстора, за да се съживи, а извайването му изисква пълно отдаване и концентрация.

Вижте срещата ни с Ангел Каравланов и неговите мечти от камъни - един откровен разговор за изкуството, Бога, вярата, вдъхновението и пътят към сбъдването на мечтите.

Реклама
Реклама
Новините днес