Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заводът на Вълка в Павликени може и да бъде спрян от екоинспекцията

07 февруари 2022, 20:30 часа • 4551 прочитания

Директорът на РИОСВ - Велико Търново Мая Радева изисква Експертният екологичен съвет да разгледа отново Доклада за оценка за въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение с възложител „Петрургия“ ООД. Намерението на фирмата е да изгради най-големият завод за изгаряне на отпадъци в Европа.

Основните причини за това решение са изтъкнати процесуални пропуски, непълноти на ДОВОС по отношение на различни компоненти и фактори на околната среда, както и се обръща внимание на становищата на РЗИ – Велико Търново, БДДР – Плевен и РИМ – Велико Търново, в които е направено искане на допълване на доклада.

Намерението да се строи предприятието срещна съпротива в Павликени, като се стигна и до протест. За да работи заводът, той ще бъде захранван с RDF гориво, чрез изгаряне на отпадъци. Само че количеството отпадъци, което ще се гори, е рекордно - 56 тона на час или 423 400 тона годишно, което е 2,5 пъти повече, отколкото е планирано за инсинератора в София. Това принуди Общинският съвет в Павликени да приеме декларация против проекта.

Преди дни екоминистърът Борислав Сандов заяви, че е готов да защитава обществения интерес. "По казуса с Върбовка ще бъде направено по-дълбоко проучване, защото е възможно да има и други нарушения, освен процедурни. Искам да успокоя хората, че ние имаме задача да следваме обществения интерес и да го защитаваме", категоричен бе Сандов.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес