Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Във Велико Търново ще се проведе поредният детско-юношески фестивал "Малкият принц"

20 април 2022, 15:26 часа • 3194 прочитания

Над 250 млади таланти от цяла България пристигнат във Велико Търново за шестнадесетото издание на Фестивала на детско-юношеското театрално творчество „Малкият принц". Събитието ще се проведе от 6 до 8 май 2022 г. в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ с вход свободен за всички представления.

Фестивалът се организира от Община Велико Търново и Народно читалище “Извор – 1873” с. Самоводене в партньорство с НЧ „Съгласие-Дебелец“ и е част от Календара на културните събития на Старата столица.

В тазгодишното издание ще участват 19 детски и юношески театрални състава от Силистра, Кърджали, Перник, Раднево, Варна, София, Поморие, Сливен, Казанлък, Севлиево… Велико Търново и областта ще бъдат представени от ДЮТФ „Смехоран“ при НЧ „Съгласие – Дебелец“, Детско – юношеско театрално студио „Магия“ при НЧ „Извор – 1873“ – с. Самоводене и Театър 220 при ПГЕЕ „Михайло Василиевич Ломоносов“, гр. Горна Оряховица .

В конкурсната програма в първа група – театрални формации с участници до 14 години ще бъдат показани 6 спектакъла, а представленията във втората, юношеска група (от 14 до 19 години), ще са 13.

Авторитетното жури, председателствано от известната актриса Йоана Буковска-Давидова, с членове Николай Априлов, Станимир Трифонов и Тони Минасян ще присъди общо 16 награди, осигурени от Община Велико Търново.

Голямата награда на фестивала - статуетка „Малкият принц“, ще бъде връчена и в двете възрастови групи. Предвидени индивидуални и колективни награди, както и специални призове за трупи, водени от професионални режисьори и за състави, ръководени от непрофесионалисти.

По време на престоя си в града младите театрали, благодарение на Община Велико Търново, ще имат възможност за да се запознаят и с културно-историческото наследство на Старата столица и да посетят крепостта Царевец.

Богатата програма на фестивала започва от 9:00 на 6 май (петък) и продължава до 19:00 часа на 8 май (неделя).

Каним всички деца, ученици и техните учители и родители да споделят този вълнуващ празник на театралното изкуство. Заповядайте да подкрепим и да се насладим на младите театрални дарования на България!

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес