Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великотърновското село Пушево кани на концерт. Празнува 100 години юбилей на читалището

28 септември 2023, 13:42 часа • 2441 прочитания

Местните от село Пушево канят всички от областта на празничен концерт тази събота (30 септември) от 17.00 ч. С тържеството ще бъдат отбелязани стоте години, откакто Народно читалище "Сполука" е отворило за пръв път врати. В концерта ще участва музикалният състав към читалището - група за изворен фолклор "Сполука", фолклорни групи от селата Ветренци, Ново село, Шереметя, както танцов клуб при читалище "Светлина" 2021 г. от Велико Търново. След концерта организаторите са предвидили празнична заря и почерпка. 

"Ще се радваме да се съберат повече гости на нашия концерт. Юбилеят е много важен за селото и сме направили всичко възможно да бъде ознаменуван с хубав концерт. В програмата ни участват няколко състава и гостите ще могат да чуят най-характерния за областта ни български фолклор", казва председателят на читалището Ангел Ангелов. 

"Нашето читалище е създадено през 1923 г. от Цоньо Долапчев, тогава учител в селото, заедно с тридесетина местни. Първоначално дейността се е състояла в организиране на вечеринки, различни празници, театрални пиеси, изиграни от любителски състави, кино прожекции, и разбира се библиотеката, която функционира и до днес", разказва още Ангелов. Той е и музикант-гъдулар, който първо като корепетитор, а сега като ръководител, репетира с групата за изворен фолклор към читалището години наред. Под негово ръководство, а и преди това (фолклорният състав съществува още от 1985 г., създаден от Радка Григорова), местните са представяли песните си на множество фестивали на общинско и национално ниво. 

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес