Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Царевец къпаха младоженци (СНИМКИ)

23 януари 2023, 15:59 часа • 1013 прочитания

Младоженци къпаха в свищовското село Царевец. Ритуалът "Къпанки" за мъжете, сключили брак през изтеклата година, бе изпълнен на 20 януари – Ивановден по стар стил.

Младоженците и техните кумове бяха благословени от свещеник, след което се потопиха в студените води на местния извор "Долник" за здраве и берекет.

Заедно със събралите се жители на селото на празника присъстваха кметът на селото Марин Любенов, председателят на НЧ "Светлина - Царевец 1927" Вера Блажева, кметът на Свищов д-р Генчо Генчев, председателят на ОбС – Свищов д-р Кристияна Кирилов и секретарят на общината Любомира Петрова.

Ритуалът винаги се провежда в края на януари. Сутринта младоженците с техни приятели и близки се събират в заведение до селската чешма, където подгряват с коняк и греяна ракия. "Къпачите" пък са ергени, които досега не са сключвали брак. Вярва се, че те също ще са здрави през годината и много скоро ще се задомят.

Церемонията започва с празнична литургия. "Къпачите" първо подгонват младоженците и след като ги настигнат, ги понасят на ръце към чешмата, около която се събират жители и гости на селото.

Младите мъже биват втопявани в коритото с ледена вода под одобрителните подвиквания на зрителите.

Младоженците получават поздравления и аплодисменти, а също и дарове.

ОЩЕ: Уникални народни поверия, които всеки българин трябва да знае

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес