Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Удвояват площта на посетителския център „Царевград Търнов“

04 март 2021, 11:54 часа • 3392 прочитания

Да бъде удвоена площта на мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“ цели обявена от местната администрация обществена поръчка. Прогнозната й стойност е 330 780 лв. без ДДС.

Обектът е в непосредствена близост до площад „Цар Асен Първи“ и входа към Царевец. Той представя по атрактивен начин културното и историческо богатство  на Търново и Средновековна България.  

Поради голямата посещаемост на центъра от граждани и туристи се предвижда разширението му да е на етапи като площта му ще се увеличи, за да приема 200 вместо досегашните сто човека.

Сградата е на пет етажа. Към момента на първите два, достъпни от ул. „Никола Пиколо“, е разположен посетителският център, а останалите три се ползват като административни и обслужващи помещения към Регионалния исторически музей на Велико Търново. Първите два етажа ще се разширят.

 

 

Проектът представлява промяна предназначението на съществуващите първи и втори етажи на сградата в експозиционни площи и обслужващи помещения за нуждите на мултимедийния посетителски център, без да се засягат фасади и покриви на сградата. На третият етаж не се предвиждат промени.

Мултимедийния посетителски център след разширението от 2 етажа ще стане на четири. Ще се добавят още две спирки на асансьора, за да се осигури достъп на хора в неравностойно положение и до новите експозиционни площи на музея.

Дизайнът на интериорите ще пресъздава средновековна атмосфера чрез имитация на    сводови конструкции, каменна зидария, настилки от керамични и каменни плочи.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес