Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Костадин Ангелов: Ще инициираме юридическа легитимация на статута Велико Търново – историческа и духовна столица

28 септември 2022, 10:05 часа • 2455 прочитания

Преди три години Велико Търново получи официално признание за историческа и духовна столица на България. С решение на 44-о Народно събрание и категорична подкрепа от цялата парламентарна група на ГЕРБ.

Настъпил е моментът това признание да бъде нормативно уредено и да има реални административни, процедурни и бюджетни правила за прилагането му. Ние поемаме ангажимента в следващия парламент да инициираме нужната юридическа легитимация на статута Велико Търново – юридическа и духовна столица. Това заяви проф. Костадин Ангелов – водач на листата на ГЕРБ-СДС в старопрестолния град и региона по време на среща с културни дейци и общественици, гост на която бе и Любен Дилов.

„Ползите ще са и за опазването на културното и историческо богатство, и за туризма и икономиката. Но най-вече – за надграждане реномето на Велико Търново център на българската култура и духовност с европейски измерения. Старопрестолният град и жителите му го заслужават. Заслужава го цяла България“, обясни проф. Костадин Ангелов.

За правно уреждане на статута на Велико Търново и конкретни стъпки в тази насока се обединиха историци, юристи и общественици от цяла България по време на кръгла маса по темата, провела се навръх 22 септември. Доводи за статута „Историческа и духовна столица“ изказаха авторитети като проф. Борис Велчев, проф. Пламен Павлов, Атанас Семов и др.

А историята е категорична – на 22 март 1879 г. по предложение на Драган Цанков и като конституционен текст – решение, вписано в протокола на Учредителното събрание, Търново е определено за историческа столица на страната ни.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес