Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пожар унищожи 9 дка гора в местността Райчевото в Златарица

11 август 2016, 11:07 часа • 1340 прочитания

Пожар унищожи 9 дка гора в местността Райчевото в Златарица, съобщиха от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Велико Търново.

На 10 август в 14.20 часа в Оперативен център – гр. Велико Търново е получен сигнал за низов пожар в гора, собственост на Държавно горско стопанство – град Елена и Община Златарица.

Унищожени са 6 дка смесена гора и 3 дка широколистна гора, общинска собственост. Пожарникарите са успели да спасят от пламъците 100 дка смесена гора, трафопост и клетка на мобилен оператор.

Като причина за възникване на пожара от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Велико Търново посочват небрежност при боравене с открит огън.

Произшествието е ликвидирано от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – гр. Елена с два противопожарни автомобила и четирима пожарникари. В гасенето участваха и 11 служители на Държавно горско стопанство - гр. Елена, както и 8 служители на Община Златарица.

На 5 сигнала за запалени сухи треви и отпадъци са реагирали великотърновските пожарникари през изминалото денонощие.

Сухи треви са горели в землището на махала Сеймените – община Велико Търново, в землището на село Павел – община Полски Тръмбеш, на ул. „Съединение“ и на дигата на р.Янтра в горнооряховското село Драганово.

Пожарникарите са гасили и запалени отпадъци в местността Гарата в Златарица. Няма нанесени материални щети.

Като причина за възникването на пожарите е посочено небрежност при боравене с открит огън.

От Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ припомнят, че има законова забрана за изгаряне на стърнища и растителни отпадъци в земеделските земи.

За днес за област Велико Търново е обявен червен индекс за пожароопасност. Тази степен на пожароопасност означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони, предаде "Фокус".

Стефани Вакарелийска
Стефани Вакарелийска Отговорен редактор
Новините днес