Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Опера Diva“ с вечната музика на Белини, Верди, Пучини на Царевец

07 август 2023, 15:06 часа • 1501 прочитания

На 12 август Държавна опера Пловдив ще представи на крепостта Царевец във Велико Търново „Опера Diva“ - опера в танц по „Норма“ от Винченцо Белини, „Травиата“ от Джузепе Верди, „Тоска“ и „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини. Спектакълът с начален час 21,00 е част от програмата на Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ 2023.

„Опера Diva” e спектакъл-симбиоза, в който оперни и балетни солисти си партнират, за да представят съдбата на знакови оперни героини – Норма, Травиата, Мадам Бътерфлай и Тоска, като символ на женска отдаденост през погледа на хореографа Мариана Крънчева. Спектакълът на Опера Пловдив задава въпроса: Къде свършва Дивата, поставена на пиедестал и къде започва жената - обикновена, незабелязвана, но и извор на вдъхновение?

Чрез танц и най-красивата музика от оперните шедьоври в изпълнение на Таня Иванова, Евгения Ралчева, Светлана Иванова, Вера Гиргинова, Виктор Кръстанов и Георги Султанов с оркестъра и хора на Опера Пловдив, се проследява драматургичната есенция на либретата, водещи героините към смъртта, като избавление.

В хореографския разказ участват балетните солисти Александра Савова, Аполин Лажоа, Федерика Сколла, Фуми Пенчев, Амедео Джунта, Антонио Рoсaс, Алфред Яго, Диан Райчев, Артем Шошин и Сам Даруел.

Диригент на спектакъла с най-красивите арии на композиторите Белини, Пучини и Верди, ще е Лучано Ди Мартино.

Следващото заглавие от „Сцена на вековете“ 2023 е комичната опера „Дон Паскуале" от Гаетано Доницети, която ще бъде представена на 24 август от Варненската опера. Музикалният сезон на Царевец ще завърши на 2 септември с грандиозна гала вечер на оперетата и мюзикъла на Национален музикален театър „Стефан Македонски“.

В съпътстващата фестивална програма на 26 август в Летния театър Държавна опера Стара Загора ще представи рок операта „Есмералда – Парижката Света Богородица“. В Летния театър на 12 септември ще е и последното заглавие от програмата за детска и младежка аудитория „Сцена на вековете – Поглед към бъдещето“ - спектакълът „Вълшебната корона“ по музика на Стефан Димитров в изпълнение на Бон-бон Мюзик.

Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионален исторически музей-Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2022-2023. Изданието през 2023 година е под патронажа на Министерство на културата.

Билети за всички заглавия от фестивалната програма се предлагат в мрежата на Eventim.bg и в Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.

Още: Сопраното Русалина Мочукова за първи път в ролята на Тоска в родния си град Велико Търново

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес