Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Милен Михов: Нито аз, нито ВМРО имаме нещо общо със сегашните проблеми на Великотърновския университет

17 декември 2018, 18:44 часа • 5729 прочитания

По-рано днес във Велико Търново, Милен Михов - народен представител от ВМРО, преподавател по история в катедра „Нова и най-нова история на България“ на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и помощник ректор, който в момента е в неплатен отпуск заради депутатството, даде пресконференция в отговор на тиражираните напоследък твърдения за неговата лична и организационна отговорност, свързана със сегашните проблеми на ВТУ.

Припомняме, че в последните дни излязоха информации в общественото пространство, че строителна фирма е наложила запор върху сметките на Великотърновския университет, което блокира изплащането на трудовите възнаграждения и стипендиите преди Рождество Христово и Нова година.

Милен Михов каза, че до него са достигнали информации за затруднения както от преподаватели, които не са получили аванса си, така и от студенти, които не са получили стипендиите си.

„Това е нещо, което трябва да бъде обяснено. Обяснението, че аз и ВМРО сме наложили запор и затова няма такива разплащания, не е вярно.“ – подчерта Михов.

 „Поисках да кажа това, което искам така, че то да бъде чуто от моите колеги във Великотърновския университет по повод поредното тиражиране на обвинения лично към мен и спрямо организацията, в която членувам двадесет и пет години, за някаква съпричастност към финансовите проблеми на Великотърновския университет. Длъжен съм категорично да опровергая тези неверни, лъжливи твърдения. Тук ще бъда малко емоционален и личен. Във Великотърновския университет работя тридесет години. С една голяма част от колегите сме започнали заедно. Много добре си спомням времето, в което трябваше да се работи, да се живее и да се занимаваш с наука за 80 долара заплата. И през ум не ми е минавало, че може да се направи така... Нито по идея, нито по възможности, нито по мотиви може да се обвинва ВМРО, че е направило блокиране на сметките на Университета и с това е ощетило проподаватели и студенти. Нито аз, нито ВМРО имаме нещо общо със сегашните проблеми на Великотърновския университет. Нямаме интерес да правим това нещо.

Доколкото ми е известно, всички бюджетни организации са в системата за електронно разплащане „Себра“, кото не може да бъде блокирана и запорирана. Доколкото имам информация, бюджетът е изпълнил всички разплащания към ВТУ за 2018 г. Още тази седмица ще поискам отговор от министъра на образованието, изплатени ли са съгласно бюджета всички задългения към Великотърновския университет и кога са били направени преводите. За да е ясно откъде идват проблемите, ако има такива, в нашия Университет.

За пореден път сред моите колеги се разпространяват внушенията, че аз лично имам възможности да дирижирам фирми, независими органи в България, било то прокуратура, министерство на образованието или други. В тези теории на конспирацията аз не искам да влизам и още веднъж декларирам, че нямам никаква съпричастност и никога не ми е минавало през ум да си играя със съдбата на хората– заяви Милен Михов.

В отговор на жрналистически въпрос, той обясни:

„От две години и половина аз съм едва ли не човека, който има основна цел да твори лоши неща за университета. Аз бях обвиняван, че работя срещу оценката на Националната агенция за оценяване и акредитация, че съм в основата на всички проблеми в университета, и аз съм посочен като главния виновник за всички нещастия на Великотърновския университет през последните години. Ако това е подчинено на предизборната кампания, която върви вече в университета с оглед изборите през май 2019-а година, аз мисля, че това обеснява логически нещата, че това ръководство смята моята скромна особа като някаква конкуренция в предизборната кампания. Въпросът е, че се намесва и името на организацията ми, което вече прави нещата публично да ги заявя. Смятам, че университета е над политиката, университета е най-ценното, което има Велико Търново и първа грижа на всички е съхраняването и развитието на този безценен дар, който имаме, като един национален и европейски образователен и научен център.“.

Попитан дали ще участва като кандидат за ректор при предстоящите избори във ВТУ, Милен Михов отговори, че този въпрос пред него предстои.

Камелия Джанабетска
Камелия Джанабетска Отговорен редактор
Новините днес