Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Килифаревските села пред подписване на договор за снегопочистване

16 октомври 2014, 15:01 часа • 10594 прочитания

Предстои подписване на договор с фирма, която да извършва снегопочистването във селата в Килифаревския район. Това каза Веселина Стойчева, кметски наместник на селата Големаните и Нацовци.

Тя обясни, че досега почистването на пътищата през зимата в Килифарево и в селата се е извършвало от общинското дружество „Инвестстрой”, чиято база се намира в града. След наводненията през лятото обаче голяма част от техниката е била унищожена. Затова тази зима Килифарево ще се почиства от ОП „Зелени системи”, а четвъртокласната пътна мрежа от фирма „Пътни строежи”, спечелила обществената поръчка. Засега обаче не е определена фирма, която да извършва снегопочистването на вътрешните улици в селата от Килифаревския район, предаде Фокус.

Веселина Стойчева посочи, че кметът на Килифарево Димитър Събев се е ангажирал със задачата да проведе разговори с две фирми, с които би могло да се подпишат договори за почистване на вътрешните улици. Предстои следващата седмица кметовете и кметските наместници от района и фирмите да проведат съвместна среща, за доуточняване и разрешаване на проблема.

Веселина Стойчева отбеляза, че кметствата, за които отговаря, не разполагат с трактори, които могат да извършват тази дейност, тъй като няма нито земеделска кооперация, нито арендатори. Тя допълни, че притесненията и за това как ще се извършва снегопочистването в село Големаните са по-малки. През селото преминава четвъртокласен път и има възможност фирма „Пътни строежи” да почиства и вътрешността на селото. Притесненията на кметския наместник обаче остават за село Нацовци и двете махали, които са към кметството.

Веселина Стойчева отбеляза, че в селото живеят 5 или 6 човека, които работят във Велико Търново и всяка сутрин пътуват до общинския град. През зимата автобусът влиза в селото в 7.00 часа, което означава, че пътят трябва да бъде разчистен в 6.30 час, за да може да мине автобусът. „Сигурна съм, че въпросът ще се реши и няма да допуснем да останат вътрешните ни улици непочистени. Кметът на Килифарево Димитър Събев и кметът на Общината Даниел Панов са обърнати към този проблем и няма да го оставим нерешен. Досега действително не сме се излагали с почистването на вътрешните улици и не сме оставяли хората да няма как да минат. Най-малкото, което трябва да им подсигурим е да отидат до магазина да си вземат хляба и ако се наложи да се разчистят пътищата за преминаване на линейки и пожарни”, отбеляза Веселина Стойчева.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес