Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инспекцията по труда във Велико Търново: Нарушенията намаляват

22 ноември 2018, 17:10 часа • 4434 прочитания

Днес, 22 ноември 2018 г., на пресконференция в Регионалния клуб на БТА във Велико Търново, инж. Невена Стефанова – директор на дирекция „Инспекция по труда“ отчете дейността на инспекцията за месец октомври 2018 г. От представената информация стана ясно, че инспекторите са извършили 126 проверки по спазване на трудовото законодателство, при които са констатирани 322 нарушения по трудови правоотношения и по здравословни и безопасни условия на труд.

Сигналите за нарушения на трудовото законодателство, получени в инспекцията за този период са 22 на брой, от които 13 сигнала, свързани със заплащането на работници и служители, 9 сигнала, свързани с работното време и почивките, възникването и прекратяването на трудовите правоотношения, в т. ч. и предоставянето на документи на работниците.

Установените нарушения на трудовото законодателство касаят заплащането на труда на работещите лица – забавено изплащане на работни заплати в общ размер на 3046 лв., неизплатени трудови възнаграждения в пълен размер за работа през официални празници, неизплащане на трудово възнаграждение за положен нощен труд, трудов стаж и професионален опит, както и за извънреден труд. По отношение на почивките на работниците – не се спазва междудневната почивка, която е непрекъсната и не по-малко от 12 часа, наемането на работа без сключен писмен трудов договор, както и неспазването на нормите за здравословни и безопасни условия на труд – не се провеждат и не се документират инструктажи на работещите лица, липсват инструкции за безопасна работа, не са въведени физиологичен режим на труд и почивки и др.

Дадени са 247 предписания, които са изпълнени, констатират инспекторите при последващия контрол. В резултат от изпълнението на предписанията за изплащане на работни заплати, през м. октомври 2018 г. на работници и служители са изплатени трудови възнаграждения в размер на 11 871 лева. Съставени са 10 акта за установяване на административни нарушения.

Камелия Джанабетска
Камелия Джанабетска Отговорен редактор
Новините днес