Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Информационен ден по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще се проведе във Велико Търново

25 януари 2019, 17:09 часа • 781 прочитания

На 28 януари 2019 г., понеделник, от 11.00 часа, ще се състои Информационен ден по процедура „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 2" на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Събитието ще бъде открито от заместник министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Мястото на провеждане е зала „Царевец“ на хотел „Премиер“ на адрес: ул. „Сава Пенчев“ №1.

Процедурата предоставя възможности за изграждане на мрежа от услуги в домашна среда и осигуряване на почасови мобилни здравно-социални услуги по домовете за лица с увреждания и възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване. Планират се и дейности за психологическа подкрепа и консултиране. Част от средствата по процедурата могат да бъдат използвани за ремонт, обзавеждане и оборудване на помещенията, както и за обучение на персонала. Основната цел е да се подобри качеството на живот и възможностите за социално включване на възрастните и хората с увреждания.

В Патронажна грижа се очаква да бъдат обхванати около 17 000 лица над 18 г., включително с увреждания. Интегрираните услуги ще се предоставят не по-малко от 12 месеца, а всеки нуждаещ се може да получава здравно-социални услуги до 2 часа на ден.

Общият бюджет на схемата е 45,7 млн. лева, за които общините могат да кандидатстват с проектни предложения. По процедурата е допустимо общо проектно предложение на група общини.

При своето посещение във Велико Търново заместник министър Зорница Русинова ще се срещне и с екипа на Общностния център за деца и родители „ЦАРЕВГРАД“. Очаква се заместник министърът да представи философията на предлаганите промени чрез Законопроекта за социалните услуги.

Камелия Джанабетска
Камелия Джанабетска Отговорен редактор
Новините днес