Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грижи за здравословен живот в дом "Донка Паприкова" в Златарица

05 март 2019, 11:47 часа • 28626 прочитания

В  дом за стари хора „Донка Паприкова”- град Златарица са настанени двадесет и шест човека. Потребителите на социалната услуга са лица, навършили възраст за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст съгласно Кодекса за социално осигуряване. Дейността на дома се финансира от държавата.

Според Мария Градева – управител на институцията, основните дейности в дома са насочени към подпомагане и разширяване възможностите на настанените лица да водят самостоятелен начин на живот, съобразно стандартите и критериите за предоставяне на социални услуги.

Домът за стари хора „Донка Паприкова” се намира на 2 км от централната част на Златарица, в покрайнините на града, в близост до горски масиви.  Разполага с 14 стаи, разположени в  една основна двуетажна сграда и три едноетажни фамилни къщички. На първия етаж на основната сграда са разположени кухня, столова, дневна и административни помещения.  В сутерена се намират: котелно на пелети, перално, сушилно и гладачно помещение. Във всяка стая има по двама ползватели на социални услуги. Стаите са обзаведени с масивни дървени легла с матрак и три чекмеджета, гардероб, нощни шкафчета, маса, столове, хладилник и телевизор. Дворното пространство е обща площ 1800 кв. м, оформено с цветни лехи, плодни и декоративни дръвчета, затревена площ, алеи и зони за отдих.

Голяма част от хората над 65 години, които постъпват в специализираната институция, страдат от  съпътстващи здравословни проблеми и имат нужда от медицински грижи . Наред с това се констатира влошаване на общото им здравословно състояние с напредването на възрастта им.

Медицинските грижи, които се полагат за удовлетворяване на здравните потребности на възрастните хора са: редовно проследяване на жизнените показатели; съдействие за снабдяване с предписаните лекарства; съдействие за приемане на назначената терапия; съдействие за посещение при личен лекар, специалисти, стоматолог.

В съответствие с нормите на чл.41, ал.1 от Правилника за прилагане на закона за социално подпомагане се спазват стандартите и критериите за хранене на потребителите, като част от предоставяните социални услуги в специализираните институции и в общността. На потребителите са осигурени: правилен режим на хранене, като се отчитат изискванията на Закона за здравето, Закона за  храните и нормативните актове по прилагането им; качествена, здравословна и питателна храна; личен избор при хранене. Взима се предвид и необходимостта от диетично хранене на потребител, ако такава е отразена в медицинската документация, с която постъпва лицето или при възникване на такава необходимост на по-късен етап.

За намаляване загубата на двигателна активност се предлагат трудово-терапевтични  дейности. Насърчават се  потребителите да се включват в тях.

Специализираните грижи в дома за стари хора се предоставят от социален работник, трудотерапевт и медицинска сестра. Те разработват програма от мерки и различни дейности за потребителите като: образователни беседи, индивидуални разговори по вълнуващи ги проблеми, създаване и поддържане на приятелски отношения, коригиране на негативните поведенчески модели, намаляване на загубата  на трудовите навици чрез трудовотерапевтични  дейности. Домът не разполага със специалист „психолог“.

Социалното включване на потребителите в общността и разширяването на социалните им контакти се осигуряват чрез посещение на пенсионерски клуб, театрални постановки, концерти. Осъществяват се гостувания в дома и извън него на  вокални групи, танцьори, детски състави от СОУ гр. Златарица, ЦНСТ гр. Златарица, Читалище гр. Златарица, екскурзии.

Госпожа Градева сподели, че за удовлетворяване на физическите и емоционални потребности на хората са заложени различни дейности, които са съобразени с техните индивидуални и психологически особености, и здравен статус. Трудотерапията допринася за запазването на знания, умения и навици относно заобикаляща среда, труд, лична и битова хигиена, на чувството за отговорност и колективност, на естетическата и духовна култура. Преодолява се чувството на отчужденост и се възвръща способността за водене на нормален живот в група.

За удовлетворяване на образвателните потребности на възрастните хора домът разполага с богат библиотечен фонд. Всяка година се прави абонамент за различни вестници и списания, според предпочитанията на потребителите.  Провеждат се разговори и дискусии по актуални проблеми, беседи на различни теми  и др. Културните потребности се удовлетворяват с отбелязването на  лични и национални празници, организирането на съвместни мероприятия с  Хлебна къща „Св. Николай Мирликийски“ и Детски център „Отворено сърце”, Пенсионерски клуб „Будители” гр. Златарица и Читалище „Развитие” гр. Златарица.

Няма ограничения за контакти с близки и приятели. Семействата се насърчават да извеждат старите хора от институцията и да подържат по-чести контакти с тях. Потребителите  се насърчават да ползват домашните си отпуски, за да прекарват известно време със своите близки в семейна среда.

Камелия Джанабетска
Камелия Джанабетска Отговорен редактор
Новините днес