Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добромир Добрев: Изграждането на нова индустриална зона е сред приоритетите за третия мандат

27 септември 2019, 09:37 часа • 8623 прочитания

Добромир Добрев е кмет на община Горна Оряховица от 2011 г. Завършил е висше образование по „Електроенергетика и електрообзавеждане“в РУ „Ангел Кънчев“. Преди да го изберат за градоначалник е бил управител на търговски комплекс и заместник кмет на общината.

Г-н Добрев, отчитате инвестиции на стойност близо 86 млн. лв., кои проекти са най-осезаеми за вашите съграждани?

Реализираните проекти са свързани пряко с живота на хората. По Градска среда е един от най-големите проекти - за реконструкция на площад "Георги Измирлиев", до който се намира и най-големият парк "Детски кът". Той също е реконструиран. Изградено беше кръгово кръстовище в града, за да се улесни трафикът на автомобили и придвижването на пешеходците. Това са проектите, които се оценяват най-много. Има и други, които са важни. Например две детски градини, в които освен въведените мерки за енергийна ефективност, бяха изцяло реновирани. Те са с ново оборудване и вертикална планировка. Училището също е ремонтирано. Не мога да категоризирам кой проект е най-важен, защото всеки от тях е решил някакви обществени проблеми, всеки е важен за някаква прослойка от обществото.

Питам ви за осезаемите, защото например водопроводи и канализации са под земята и остават скрити, сигурно имате и такива?

Имаме много такива, но те също са важни за качеството на живота в съответния квартал. Направихме 3-километров водопровод в кв. „Гарата“ на 6 улици, където жителите от 1945-та година пиеха вода от кладенците. Изграден беше над 3 км водопровод и реално хората вече пият вода с високо качество. Изградената канализационна мрежа е с обща дължина 1 414 м. , а от нея се възползват над 300 горнооряховски домакинства.

Каква община заварихте във финансово отношение и каква е тя сега?

В общината е нямало сътресения. Не съм я заварил в колапс. Имаше някакви затруднения, но не толкова драстични. Наложихме финансов мониторинг и общината не е попадала в диапазона на финансовото министерство за финансови затруднения. Наложили сме финансова дисциплина, не сме правили необезпечени и необосновани разходи. Общината и в момента е финансова стабилна. Стремим се да правим с бюджета повече неща. Разчитаме изцяло и на бизнеса за мероприятия и дейности, които имат значение за нормалния ритъм на общината. 

Успяхте ли да подобрите средата за бизнеса?

Имаме няколко проекта, които не са довършени, но бяха стартирани. Изготвихме проектна документация за една индустриална зона близо до летище Горна Оряховица. Тя е около 300 декара. Имаме проектна готовност да изградим и да направим инвестиционната схема в тази зона. Това ще е сред приоритетите ми за следващ мандат. Защото наистина Горна Оряховица с проектите, които са от национален мащаб, се развива като транспортен център. Надявам се да стане като Пловдив, защото е в центъра на страната. И магистрала "Хемус", и газопроводът "Балкан" също минават през нас. Летището, както знаете, е отдадено на концесия. Доста сериозни процеси текат там относно реконструкции.

Имате всички дадености, за да се развива общината?

Точно така. Имаме и пет ЖП-лъча, които стигат до почти всички европейски коридори.

При изграждането на площад "Георги Измирлиев" сте вградили капсула на времето, какво послание оставихте?

Посланието е за следващите поколения. Позитивно е - тези, които дойдат след нас, да надградят постигнатото, да съзиждат с добро, светлина и надежда.

А трудно ли ви беше да сформирате добър екип в общината предвид това, че заплатите в общините са ниски?

Не е трудно да се създаде добър екип. Трудно е да го задържиш, защото стандартът в дадени професии е вдигнат доста. Относно компетентността и самата работа в екип мога да кажа, че сме на доста високо ниво. Миналата година бяхме на трето място по усвояване на европейски средства. И мога да кажа, че имам доста добър екип.

Но как успяхте да го задържите?

Именно с многото реализирани проекти. Служители от общината влизат в екипите на съответните проекти. Нашата цел е да печелим колкото се може повече европейски проекти, защото това е ресурс в огромна полза за обществото. На работещите по тези проекти им се отразява финансово и това е един от лостовете, който използваме за задържането им.

Какъв процент от реализираните инвестиции са привлечени от европейски проекти?

Близо 20 млн. са по "Региони в растеж". Имаме проекти и по други оперативни програми – ОП „Развитие на човешките ресурси“, ОП“ Добро управление“,  ОП „Околна среда“, „Еразъм“  и др. Общо са над 36 млн. лв.

Кой от успехите ви донесе най-голямо удовлетворение?

Най-голямо удовлетворение изпитвам, когато изляза да пазарувам, да се разхождам на центъра  и срещам одобрението на хората. Усещам тяхната подкрепа и позитивно отношение към мен. Това е най-големият ми успех. Защото аз преди всичко съм си гражданин на Горна Оряховица. Няма никой, който да е постоянно кмет. Важно е как излизаш сред хората, да срещаш позитивизъм от всички тях.

Значи ли, че не сте се променили като човек, не сте се възгордели?

Не. Живея на същото място - в същия блок, в същия квартал, карам същата кола като преди.

А най-голямото ви разочарование?

Че не можах да обърна достатъчно внимание на семейството си. Децата пораснаха много бързо, а аз бях много ангажиран. Те пораснаха някак встрани от мен. Това ми тежи.

Болницата ви за пръв път от 12 години излиза на печалба, как го постигнахте?

С избор на нов управител, със строг мониторинг от страна на общинската администрация и Общинския съвет относно разходите. С по-голяма ангажираност от общинската администрация, с човешки ресурс, с помощ за закупуване на апаратура. Мога да кажа смело, че за последните десет години най-много инвестиции са направени през този мандат. Това беше наша кауза още в началото на мандата, защото болницата ни беше приоритет.

От отчета ви се вижда, че сте направили много за благоустрояването на града, но за духа на вашите съграждани как се погрижихте?

Организирали сме изключително много културни събития - над 600. Няма как да ги упомена в едно кратко интервю. Имаше и доста значими, които всяка година се надграждаха. Единият е посветен на горнооряховския суджук. Той привлече най-голям брой посетители тази година. Идват дори хора от чужбина. Този продукт е със защитено географско название. Изнася се извън пределите на страната. Имаме международни фестивали. Сега предстои спортен празник по случай Седмицата на мобилността. Организираме нещо като семеен уикенд - за децата с ангажираността на родителите. Организирали сме доста игри, забави. Спечелили сме проект по трансгранично сътрудничество, свързан с тази седмица. Имаме много на брой културни мероприятия всеки месец.

Спортните бази в какво състояние са, има ли интерес към спорта и здравословния живот от подрастващите?

Това е един от основните приоритети в програмите ми, защото навремето, макар и аматьорски съм тренирал. Смятам, че спортът изгражда характера у младите, учи ги на дисциплина и борбеност в живота, за да постигат целите си. Спортът е доста на високо ниво в нашата община. Всички клубове са освободени от такса за ползване на съответните съоръжения. Поемаме по-голямата част от разходите. Средствата за спорт са увеличени три пъти в сравнение с примерно преди осем години. Всички школи са пълни, стадиони, игрища. Над 250 деца са във футбола, над 150 са в различните възрастови групи в баскетбола. В хандбала са около сто. Много е ангажирана общината и помага. Над 56 държавни първенства имаме всяка година. Федерациите също ползват преференции относно държавните първенства. Имаме специално звено, което се грижи за всички спортни бази.

Тъй като образованието е национален приоритет, а общината може да допринесе като обнови образователната инфраструктура или изгради нова. Вие успяхте ли?

Мога смело да заявя, че остана само едно училище, за което предстои да се въведат мерки за енергийна ефективност в гр. Горна Оряховица, и две детски градини. Всичко друго е обновено - както отвън, така и отвътре. Всички деца ползват тези придобивки успешно и с професионализма на учителите нашите деца се подготвят много добре. При външното оценяване сме сред фаворитите. Държим много на иновативните методи на образование в съответните училища. Всички директори участват заедно с общината в разработването на проекти в образователната сфера. Имат пълна подкрепа в наше лице.  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес