Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Денят на Независимостта във Велико Търново започна със света литургия

22 септември 2015, 09:23 часа • 6810 прочитания

Света литургия постави началото на празничния 22 септември във Велико Търново. Тя бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновски Митрополит Григорий, по повод 107-годишнина от обявяването на Независимостта на България, предаде "Фокус".

Дворът на църквата „Св. 40 мъченици“ в старата столица е мястото, където Независимостта на България е обявена за пръв път през 1908 година. След отслужването на Светата литургия бяха извършени и водосвет и поръсването на бойното знаме на НВУ „Васил Левски”, както и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. Общо около 60 знамена ще станат част от последвалото шествие от църквата „Св. 40 мъченици” до крепостта Царевец. Парадът на знамената ще се води от учениците от Неделното училище на отец Славчо.

В 10.30 часа ще започне Военния ритуал за издигане на Националното знаме на Република България, както и знамето на Велико Търново. Очаква се тогава да бъде произнесени и официалните слова на гостите на крепостта Царевец.

В 11.00 часа ще се състои поднасянето на венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, мястото където е обявен паметния акт. От 11.30 ч. празничното шествие ще тръгне от на пл. „Цар Асен І“ към площада на паметник „Майка България”. То ще завърши с полагане на цветя на паметника , което и тази година ще бъде водено от военните оркестри, участници в Международния фестивал.

В 12.30 часа започва шоу-спектакъл на участниците в Международния фестивал на военните оркестри пред сградата на Пощата.

В 13.30 часа започва празничен концерт с участието на любителски формации от Велико Търново пред сградата на Общината. Той ще завърши, по традиция, с „Голямото Търновско хоро”, което започва в 18.00 часа и ще се проведе от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ до Паметника на обесените.

Паралелно с това в 14.00 часа ще започне безплатния пешеходен туристически тур под надслов „По стъпките на българската държавност“ . Той ще тръгне от църквата „Св. Димитър Солунски“ и ще премине през храмовете „Св.40 мъченици”,манастирът „Св. Св. Петър и Павел“ и ще завърши на Архитектурно-музеен резерват „Царевец”, където Манифестът за Независимостта на България е прочетен за втори път.

Вечерта честванията ще се пренесат отново на площада пред крепостта, където в 19.00 часа ще започне изпълнение на строеви хватки с оръжие от Представителна рота на НВУ „Васил Левски”. Тържествената заря-проверка е предвидена за 19.30 часа. Празничната програма на Община Велико Търново ще завърши с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина” и празнични илюминации в 20.15 часа. Освен това през целия ден музеите църква "Св. 40 мъченици", АМР "Царевец" и музей "Нова и най-нова история" ще приемат посетители напълно безплатно.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес