Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Циркът в Стопанската академия - не се изпълнява министерска заповед

05 юни 2015, 08:01 часа • 14466 прочитания

Назначеният служебно от Министерството на образованието ректор Иван Върбанов не може да влезе в Стопанската академия. Причината – новият ректор Теодора Димитрова, която е протеже на дългогодишния предишен ректор Величко Адамов, не дава ключа за ректорския кабинет.

Проблемът не е кабинетът, а че има трудна комуникация между мен и деканите, между ръководителите на определените факултети, обясни Върбанов пред Нова телевизия. Днес ще говоря с всички ръководни фактори и ще помоля всеки, който не е съгласен със заповедта от МОН, да го заяви писмено. След това ще предприема необходимите действия, добави Върбанов.

Същевременно от другия лагер заявиха, че ситуацията сега реално е такава, че в Стопанска академия има двама ректори. Чакаме българският съд да се произнесе. Тук се намеси Върбанов, който заяви, че има заповед на образователния министър и тя трябва да се изпълни. Призовавам отговорните органи да го направят, добави той. От другия лагер заявиха, че не всяка заповед била законосъобразна.

Новият скандал в Стопанската академия избухна заради жалба за правилата за избор на нов ректор. Според жалбата вместо тайно, е имало явно гласуване. Липсвал е и нов Студентски съвет, който да участва в изборите. По закон заради жалбата изборите би трябвало да са спрени, но се провеждат при засилена охрана.

Предистория

Теодора Димитрова, която в крайна сметка спечели избора за нов ректор след куп скандали, е на 35 години и е считана за протеже на проф. д-р Величко Адамов. Тя е на 35 години, а на 33 става професор по математика.

Проф. д-р Величко Адамов нашумя като покровител на известния с прякора си Красьо Черния - Красимир Георгиев. Името на Красимир Георгиев стана известно преди няколко години, когато за него съобщи члена на ВСС Иван Колев. Той посочи Георгиев  като "лобиста" на съдебната система, който предлагал подкрепа от членове на съвета за магистрати, кандидатстващи за ръководни постове. Скандалната съдия Румяна Ченалова е говорила 30 пъти с Георгиев, когато е кандидатствала за заместник - председател на Окръжния съд в Стара Загора.

Георгиев вече осъди прокуратурата да му плати 4000 лева за претърпени неимуществени вреди заради обвинение за лъжесвидетелстване.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес