Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Arbanassi Summer Music 2023 с четири великолепни концерта

03 юли 2023, 17:04 часа • 1861 прочитания

От 10 до 17 юли ще се проведе тринадесетото издание на Фестивала за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music. Едно от най-специалните музикални събития в Източна Европа, ръководено от визионерски дух и посветено на художественото съвършенство и иновациите, по традиция, ще се поведе във вълнуващата среда на църквите-музеи „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ и „Св. Георги“ в архитектурния резерват Арбанаси.

Културният форум извежда камерната музика от концертната зала и я вкарва в магнетичната църковна атмосфера, обединявайки музиканти и публика в едно неповторимо преживяване.

Първите два концерта ще са в църква „Св. Георги“. В програмата „Метаморфози“ на 10 юли са произведения на Рихард Щраус и Йоханес  Брамс, а на 13 юли под мотото „Фолклор и Ренесанс“ ще звучат творби на Добринка Табакова,   Бохуслав Мартину, Джон Дауланд, Арво Перт, Фредрик Шьолин, Руне Тонсгард Сьоренсен и др.

В уникалната с акустиката си църква-музей „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ в Арбанаси ще са следващите два концерта на 16 и 17 юли. Под надслов „Искрящ барок“ публиката ще чуе творби на Антонио Вивалди и Хенри Пърсел.

Творбите от фестивалната програма ще бъдат изпълнени от международна формация музиканти от Белгия, Нидерландия, Хонконг, Франция и България. Това са Мона Берхас и Линде Вержанс – цигулка, , Юлита Фйсева – контрабас, Стефания Янкова, Елейн Нг и Илина Илиева – виола,  Теодора Атанасова и Виктор Трайков – виолончело, Димитри Местдаг и Луис Бауман – обой. Изпълнителите са водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и други световни оркестри.

Arbanassi Summer Music се провежда от 2010 г. по инициатива на музикантите от Кралската фламандска филхармония Дмитрий Медстаг и съпругата му великотърновката  Юлита Фъсева.  Домакин и организатор на събитието е Регионалния исторически музей с подкрепата на Община Велико Търново. Събитието е част от Културния календар на Старата столица и  и е носител на престижния лейбъл  „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“.      

Билети за фестивала могат да се закупят от 3 до 8 юли в Информационния център на Изложбени зали "Рафаел Михайлов" гр. Велико Търново от 10:00 до 18:00 часа и на място пред църквите-музеи в деня на концерта (при наличие на свободни билети) след 18:,00 часа. Повече информация за билетите на тел. +35962621525.

Още за Arbanassi Summer Music на https://www.arbanassisummermusic.com/bg 

ARBANASSI SUMMER MUSIC 2023

ПРОГРАМА

10 ЮЛИ, (понеделник), 19,30 ч.

Църква „Св. Георги“

МЕТАМОРФОЗИ

Метаморфози (Рихард Щраус)

Струнен секстет оп.18 (Йоханес Брамс)

13 юли (четвъртък), 19,30 ч.

Църква „Св. Георги“

ФОЛКЛОР И РЕНЕСАНС

Organum Light (Добринка Табакова)

Фредрик Шьолин (датска традиционна)

Мадригал Poco allegro (Бохуслав Мартину)

Lachrimæ antiquae (Джон Дауланд)

Бряг (Фредрик Шьолин)

Полска от Доротея (шведска традиционна)

Мадригал Poco andante (Бохуслав Мартину)

Shine you no more (Руне Тонсгард Сьоренсен)

Lachrimæ gementes (Джон Дауланд)

Stædelil (фарьорска традиционна)

Summa (Арво Перт)

Толкова различни пътища (Добринка Табакова)

16 юли (неделя), 19,30 ч.

Църква „Св. Архангели Михаил и Гавраил“

ИСКРЯЩ БАРОК

Сюита от "Абделазер" (Хенри Пърсел)

Концерт за два обоя и струнен оркестър (Антонио Вивалди)

Сюита от "Кралицата на феите" (Хенри Пърсел)

17 юли (понеделник), 19,30 ч.

Църква „Св. Архангели Михаил и Гавраил“

ИСКРЯЩ БАРОК

Сюита от "Абделазер" (Хенри Пърсел)

Концерт за два обоя и струнен оркестър (Антонио Вивалди)

Сюита от "Кралицата на феите" (Хенри Пърсел)

Още за Arbanassi Summer Music на https://www.arbanassisummermusic.com/bg

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес