Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради скъпия ток: Фермер изсипа вкиснало мляко в енергото във Варна (ВИДЕО)

14 декември 2021, 14:21 часа • 4070 прочитания

Данаил Николов е фермер, който отглежда 250 овце, 30 дойни крави и 50 кози. Получава фактура за ток от месец ноември на стойстост 2 800 лева, която е непосилна за него. След потвърждение от контактния център на електроразпределителното дружество в град Варна, че може да я плати на три вноски, превежда 1 000 лева. След пет дни токът му е спрян без обяснение за това. 

Фактура за месец ноември 2020 година на името на жената на Данаил Николов (Подчертана е цената на мегават час без ДДС)

"Пролетно време работя много повече, отколкото сега. Токът беше 1 300-1 400 лева, а сега е двойно по-висока при мляко, което е една трета от пролетното. Платих и останалата сума и веднага им звъннах да го пуснат. Те ми казаха "Добре, ще го направим до края на деня". На следващия ден се случи същото. Млеката ми започнаха да се развалят и стояха полутопли. От кол центъра ми казаха да напиша писмо с молба за среща с отговорните лица. Тогава вече не издържах. Грабнах млякото, влезох вътре и го излях. Просто търпението ми се изчерпа.", споделя Николов пред екипа на Actualno.com.

По думите му, той е инициирал над 20 телефонни обаждания с дружеството с апел токът му да бъде пуснат, но от отсрещната страна е чувал само обещания за реагиране в рамките на работния ден, а действия въпреки това не били предприети.

Фактура за месец октомври 2021 година (Подчертана е цената на мегават час без ДДС)

Сметките Данаил плаща чрез заеми от банки и познати. Той смята, че следващия месец фактурата му ще бъде на стойност над 3 000 лева - още една непосилна сума, която трябва да плаща с парите от субсията за животните, която очаква от фонд "Земеделие", както и чрез съкращаване на служители, продажба на добитък и други лишения.

"В същата вечер, в която нямах ток имах около десетина раждания във фермата, но заради липсата на осветление две от новородените ни агнета починаха", добавя фермерът.

Промяната, която иска Данаил е връщане на нормалната цена на тока и защита на малките и средни бизнеси от фалит, защото увеличаването й влияе негативно на националната икономика.

"Новото правителство даде заявка, че ще работи в интерес на малките и средни търговци и ще преговаря за цената на тока. Надявам се да си изпълнят обещанието", посочва Николов.

Според него, ако до Нова година не се вземат мерки, домакинствата, които обичайно плащат 150-200 лева ток, ще започнат да плащат по 500-600 и това ще доведе до огромно гражданско недоволство на десетки хиляди изнемогващи домакинства.

Илиана Симеонова
Илиана Симеонова Отговорен редактор
Новините днес