Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зачестяват случаите на мъртви делфини

27 май 2015, 16:35 часа • 8677 прочитания

Зачестяват случаите на мъртви делфини по варненското крайбрежие. Още един труп е бил забелязан край парка в кв. Аспарухово, съобщава Topnovini.bg. 

Тялото на бозайника, чийто вид не може да бъде установен поради напредналия му стадий на разлагане, лежи на брега на плавателния канал "Море-езеро", на метри от ресторант "Кометата". Според очевидци трупът на китоподобното е там поне от една седмица, но това очевидно не впечатлява никого.

Мъртвото делфинче, което се разлага край ІІІ буна цели 3 дни, снощи бе погребано на плажа от хората, които първи забелязаха безжизненото му тяло в морето и го изкараха на брега – с надеждата, че от РИОСВ-Варна ще реагират на сигнала им, но това така и не се случи.

Потърсени за коментар, от местната екоинспекция заявиха пред Topnovini.bg, че за мъртвите делфини трябвало да се подават писмени сигнали, не по телефона, за да се организира оглед на място и да се изготви протокол за причините за смъртта. След това тленните останки се предавали за изгаряне в екарисажа.

Според Закона за биологичното разнообразие труповете на морските бозайници трябва да остават на същото място, на което са открити. Най-често делфините биват убивани от рибари, след като попаднат в даляните им и изядат улова.

 

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес