Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Във Варна вдигат все повече остарели автомобили

11 юни 2014, 13:47 часа • 11489 прочитания

Около 10 изоставени автомобила средно на месец вдига варненското предприятие "Паркинги и синя зона". Това каза управителят на предприятието Младен Иванов.

Според Иванов все по-често собствениците на такива коли отказват доброволно да ги предават за скрап.

Има два варианта за репатриране на изоставени от собствениците си коли. В единия случай, ако автомобилът няма регистрационни табели, може да бъде преместен и откаран до паркинга на общината. В другия случай става въпрос за автомобили, които имат регистрационни номера, но са оставени безнадзорно и са паркирани от дълго време в междублокови пространства и паркинги.

"Няма нужда гражданите да доказват откога е паркирана колата. То си личи, че автомобилът не се употребява - изпуснати са му гумите, мръсен е и стои от години. Трябва да се издири собственикът и да се направи справка в КАТ кога за последно автомобилът е минал технически преглед. Това е нужно, защото ако не е минал такъв, той няма правото да се движи на територията на България. Изпраща се писмо до собственика за доброволно преместване на автомобила и процедурата след това е, ако имаме негативни отговори, да пристъпим към преместване на колата на специализирания паркинг под Аспаруховия мост”, заяви Младенов пред Дарик радио.

Зам.-кметът на Варна Тодор Иванов допълни, че след като гражданинът докаже собствеността на автомобила, може да си го получи обратно. Не се плаща за престоя на общинския паркинг, като собствениците са длъжни в определен срок да решат въпроса с колата си – или да я дадат за скрап, или да я пуснат в движение. 

Сигнали за изоставени автомобили могат да се подават сайта на общината и на имейл signali@varna.bg.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес