Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Във Варна ще строят нова библиотека с 64,3 млн. лева (СНИМКИ)

16 май 2024, 15:33 часа • 9483 прочитания

Нова библиотека ще строят във Варна с 64,3 млн. лв. без ДДС, става ясно от обявление на местната администрация. Оферти ще се приемат до 6 юни тази година.

Новата сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ ще бъде построена в имот с площ 3700 квадрата, на 7 основни нива, две междинни и три подземни. Определеният за целта терен е на централно място - точно до сегашната библиотека и до Община Варна.

Общият застроен обем ще е 127 509.81 м3, предназначен за 1220 обитатели, с 282 паркоместа, 12 от които за хора в неравностойно положение. В трите подземни нива ще се изгради система за паркиране, чрез която капацитетът може да се увеличи до 324 места за автомобили. Още: Забраняват строителството в курортите край Варна

Сегашната библиотека разполага с три външни хранилища и три сгради за читатели, които са отдалечени една от друга, неудобни за обслужване и крайно недостатъчни като площ със своите общо 4 000 кв.м. Това създава затруднения за осъществяване на основните библиотечно-технически процеси. Още: 24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

„Основната функция на Регионалната библиотека на гр. Варна е събирането и съхраняването на информация, както и предоставянето и за ползване от посетители. Същата следва да разшири още повече функциите си, като предлага и пространството от тип за провеждане на събития за работа, почивка, срещи и общуване. Да обезпечава съхранението и достъпността на екземпляр от всички печатни и други материали, издавани в страната и имащи отношение към нея. Библиотеката да е решена на база необходимостта от пространства за свободно ползване от гражданите, от лесен достъп до книги и периодика, от възможност за организиране на събития и изложби, предоставяне на различни услуги“, е посочено в спецификацията за изграждането й. Още: Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

В нея също така ще има възможност за провеждане на концерти, прожекции, представления, конференции, срещи, учене, работа.

Сградата трябва да отчита градоустройствените условия и изисквания за мястото, както и факта, че се намира на една от най-оживените градски артерии, транспортни и пешеходни потоци, се допълва в документа.

Проектът за нова сграда на варненската библиотека бе избран след международен конкурс, спечелен от нидерландското архитектурно бюро V.O.F Architects for urbanity.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес