Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Морската градина не може да има коли, но може

01 юли 2019, 07:55 часа • 7319 прочитания

Достъпът до Морската градина във Варна е забранен по закон. Това заяви зам.-кметът на Варна Пламена Маринова, но веднага уточни, че имало 34 жалби в съда срещу това, докато уточняваше няколко пъти за забраната. Тя коментира темата, след като 3-годишно дете беше прегазено от румънски гражданин в парка.

Пред Нова телевизия обаче Маринова каза и, че Общинска полиция не можела да спира влизащите в Морската градина автомобили. Единственото правомощие е да се налагат глоби за неправилно паркиране – иначе само КАТ може да спира колите.

Стана ясно и друго – съдът наредил да се махат знаците срещу ограничаване на трафика в Приморски парк. Същевременно обаче Върховният административен съд (ВАС) посочва, че Морската градина е парк, но според местните хора половината градина е като обикновен квартал, с влизащи автомобили. Защо КАТ не влиза и не глобява – предполагаме, че няма воля, констатират ядосани хора и питат как така правата на ограничен брой хора нарушават правата на всички, след като Морската градина е призната за парк т.е. публично място.

Маринова уточни и друго - на два пъти Община Варна слагала бариера, но съдът я маха. А живущите и собственици на имоти в Морската градина не искали чипове и достъп през бариери, добави зам.-кметицата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес