Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ставрева: С преминаването на плаж „Болата“ в защитена местност се гарантира, че там няма да се строи

15 април 2018, 14:09 часа • 1274 прочитания

С преминаването на плаж „Болата“ в защитена местност „Степите“ се гарантира, че там няма да има строителство. Това кметът на Каварна Нина Ставрева пред "Фокус" за предложението на Общината плаж „Болата“ да бъде изваден от резерват „Калиакра“ и да бъде включен в защитена местност „Степите“.

Във връзка с проведеното обществено обсъждане на 12 април 2018 г. по темата, Нина Ставрева обясни, че то е било изключително конструктивно, диалогично и дългоочаквано от всички каварненци.

„Мотивите ни са пределно ясни. Предложението на Община Каварна беше още през есента на 2018 г., а окончателното от февруари тази година с пълната аргументация. То е свързано с желанието ни да запазим това красиво кътче от Българското Черноморие. Искаме отделяне на плажа „Болата“ от резервата и оставането му в рамките на защитена местност „Степите“. Държа да подчертая, че изваждайки плаж „Болата“ от резервата, той ще има статут на защитена местност. Настояваме за това, тъй като режимите по отношение на защитена местност по Закона за защитените територии гарантират, че там няма да има строителство, но хората ще имат достъп до плажа“, коментира Нина Ставрева.

Тя допълни, че така ще се запази поминъкът на местните и туризма в региона. По думите й „Болата“ е един от най-красивите плажове по Българското Черноморие.

„Преди няколко години той влезе в списъка на един от стоте най-красиви заливи в света. Той е любимо място на стотици семейства с малки деца, на младежите, които живеят в региона и на любителите на красивата природа. Всички ние, Община Каварна и местните хора, искаме плажът да остане красиво и любимо място за посетителите в региона, но да има ред и да не се допуска той да бъде унищожен, както се случва при безстопанственост“, коментира още кметът на Каварна.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес