Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Собственици на заведения в Морската градина във Варна: Искаме достъп на автомобили в района

05 юли 2019, 13:27 часа • 4692 прочитания

Днес варненските общински съветници от комисията по безопасност на движението проведоха среща с представители на НПО-та, собственици на заведения в Морската градина и граждани от Варна. На заседанието стана ясно, че голяма част от присъстващите собсвеници на заведения желаят достъпът на автомобили в района да остане, но да бъде в определен часови диапазон. Те, обаче, не успяха да определят какви точно да бъдат тези часове. Някои граждани изявиха мнение, че биха желали да има по-засилен контрол от страна на варненската общинска полиция. 

Един от собствениците на заведения предложи на общинските съветници трите частни паркинга в местността "Салтанат" да се обединят в един общ и да се влиза през бул. "Княз Борис". Зам.-кметът Тодор Иванов, който също присъства на срещата, заяви, че това е възможно, стига да се намери подходящ терен.

"Имаше предложение да се изгради подобен паркинг в широката част на "Чайка", в близост до пазара, но живеещите там не се съгласиха и поради тази причина не бяха предприети действия", обясни Иванов.

Граждани изразиха мнението, че Морската градина е парк и в него автомобилите могат да влизат, единствено ако превозват деца в инвалидни колички, за да ги заведат до социалните звена там. Представителите на еко организациите също изказаха своята твърда позиция, че местната власт трябва да спазва законите и Конституцията и вече да не се допускат никакви автомобили в Морската градина.

След проведените дебати, до консенсус отново не се стигна. Предстои кметската администрация да предложи промени в Генералния план за организация на движението на територията на община Варна за забрана на достъпа на автомобили, чрез поставяне на забранителни знаци на входовете на Морската градина, както и за засилване на правомощията на Общинската полиция. 

В крайна сметка дали ще има забрана на достъпа на автомобили в Морската градина на Варна, ще бъде оповестено на електронната страница на общината и ще премине през сесия на Общинския съвет.

Надежда Георгиева
Надежда Георгиева Отговорен редактор
Новините днес