Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Самоук майстор дърворезбар показва уникални творби на "Улицата на занаятите" във Варна

24 октомври 2018, 14:44 часа • 21806 прочитания

Петко Петков е човек, който още от дете носи и пази в сърцето си любовта към българското. Неговата мисия е да съхрани и предаде родните традиции и занаяти на следващите поколения. Той е самоук дърворезбар, за който работата се е превърнала в удоволствие.

Петко работи от сутрин до вечер. Всеки, който мине покрай ателието му, което се намира на "Улицата на занаятите" във Варна, ще види как неуморно и с усмивка той създава истински произведения на изкуството.

Майсторът завършва Техникум по дървообработване във Варна, със специалност “Вътрешна архитектура и мебелно строителство”. Любовта към дърворезбата е наследил от баща си, който му помага и до днес.

Петко споделя, че преди повече от 40 години започва от нулата. Той е самоук майстор и определено освен огромно желание, има и голям талант.

 


 


На въпросът как така работи всеки ден без почивка, той отговаря, че занаятът за него не е работа, а удоволствие.

"Аз знам, че хубавите неща стават бавно и затова работя постоянно. Хубаво е, когато видиш, че оценяват това, което създаваш. Това ме като да работя с голямо удоволствие. Докато работя, забравям абсолютно всичко, толкова съм вглъбен. Обичам занаята си. Единствено работата по някоя дърворезба е времето, което има смисъл за мен, защото правя нещо красиво, което хората оценяват.", споделя майсторът.

На "Улицата на занаятите" може да видите много от творбите на Петко, като пластики от дърво, икони, сувенири, ракли, пана, рамки и още много красоти.

Надежда Георгиева
Надежда Георгиева Отговорен редактор
Новините днес