Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ремонтират Аспарухов мост през месец май

12 април 2019, 15:09 часа • 1900 прочитания

През следващия месец ще бъдат извършени ремонтни дейности на Аспарухов мост във Варна. Проектът предвижда да бъдат направени превантивни дейности по две съоръжения с подновяване на хидроизолацията. Това обяви в морската ни столица зам.-регионалният министър Николай Нанков. По думите му, ремонтът трябва да започне до броени дни и да приключи в началото на месец юни.

"Финансовият ресурс и техническият проект са осигурени. За начало на дейностите се изчаква приключването на ремонтите по бул. „Народни будители“ и на автомагистрала „Черно море“, както и подходящи метеорологични условия. Най-вероятно до края на месец април или началото на май ще започне ремонтът на две от съоръженията по Аспарухов мост. Довършваме ремонта към Звездица, в момента се полага асфалтовия пласт. На моста ще бъде положена хидроизолация на първото и на четвъртото съоръжение.", каза зам.-министър Нанков. 

Той коментира още, че според него, реално втори мост може да има едва след 6-7 години. Нанков посочи, че се очаква скоро да стартират предпроектните проучвания и геоложките изследвания на подходящите терени.

Зам.-министърът съобщи, че предстои и укрепване на свлачището на Трифон зарезан. По думите му, необходимите средства са осигурени, изготвен е проект за премостване с естакада. 

"Проектът предстои да бъде одобрен на Експертен съвет. Знаете, че пътят е общински. Влизаме в следната колизия: Да го направим държавен, но трябва да плащаме винетки. В АПИ имаме бюджет над 100 млн.лв. тази година по отношение на аварийни мероприятия и свлачища. Разчитаме общината да ни съдейства възможно най-бързо по отношение на устройствените процедури и по учредяване на права по отношение на собствеността и на ЗУТ. Одобреният бюджет за укрепването е в размер на 15 млн. лв. с ДДС. Ще имаме отчуждаване за съжаление там. С това смятам, че една от болките на Варна през последните 20 години най-накрая ще намери решение."

Надежда Георгиева
Надежда Георгиева Отговорен редактор
Новините днес