Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа инстанция: Глоба за Община Варна заради проекта за интегриран градски транспорт

15 юли 2022, 15:54 часа • 3515 прочитания

247 359.37 лв. глоба е наложена на Варненска община заради проекта "Интегриран градски транспорт на Варна". Това потвърди съдът на първа инстанция (Административен съд-Варна). Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

Глобата е всъщност финансова корекция, защото проектът е реализиран с евросредства. Тя представлява 5% от общата стойност на проекта - почти 5 млн. лв.

Съдът счита, че в конкретния случай е безспорно установено бездействие на Варненска община - тя не използва по предназначение закупените чрез безвъзмездна финансова помощ активи. Това неизползване е в нарушение на изискването за дълготрайност на операциите, тъй като засяга поставените пред проекта цели за по-малко потребление на енергия, по-достъпна вторична инфраструктура на обществените транспортни мрежи, въвеждане на природосъобразни видове транспорт, повишаване на привлекателността и степента на използване, на подобряване функционалността на града и мобилността на населението, намаляване на задръстванията и повишаване възможностите за социално включване и равен достъп на групите в неравностойно положение, за което е предвидено да се използват активите.

ОЩЕ: Община Варна обжалва корекции от 800 хил. лв. по три европроекта

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес