Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Провали се първата поръчка от мащабен воден проект на Варна

11 март 2020, 14:24 часа • 25486 прочитания

Възлагането за строителство по мащабния проект за воден цикъл на Варна тъкмо започна и се провали. В началото на февруари „ВиК“ ООД – Варна, стартира с първата от поредицата обществени поръчки. Тя е на стойност 21 млн. лв. с ДДС.  

Проектът „Изграждане на ВиК инфраструктура“, е на обща стойност 138,4 млн. лв. От тях 96,8 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда“.

Поръчката, която е вече прекратена и за да се пусне наново, трябва да се преработи, касае реконструкция и доизграждане на магистрални водопроводи Варна - Златни пясъци (І и ІІІ етап). Освен това включва пресвързване на съществуващата водопроводна мрежа, изграждане на канализационни колектори по бул. „Княз Борис І“. На този етап на реконструкция и доизграждане подлежат близо 13 км водопроводи и 4 км канализационна мрежа.

Прекратена е поради неспазени изисквания за начина на плащане, посочени в документацията за участие в обществената поръчка. Констатираният порок не може да бъде саниран без това да доведе до промяна в условията в документацията, се сочи в решението на възложителя.

Припомняме, че при спечелването на проекта от „ВиК“ съобщиха, че предстои да бъдат реконструирани общо 22,5 км магистрални и довеждащи водопроводи,  а така също изграждане и реконструкция на 81 км канализационни мрежи и една канално-помпена станция. 

Предвидено е с реализацията на проекта над 330 000 жители на Варна да имат достъп до подобрено водоснабдяване. В приоритетната си част това са живеещите във вилните зони и курортните комплекси на север от Варна.

Освен подобряване на услугите по водоснабдяване и канализация, инвестиционните мерки ще доведат до решаване на екологичните проблеми с качеството на водите за къпане в зоната на "Офицерския плаж" и Варненското езеро.  

Странно е обаче с толкова мащабен проект колко ниски са целите за постигане.

Според документацията по проекта регионалното прединвестиционно проучване е направено за 2015 г. Подробните анализи относно неносещата приходи вода за вътрешната водопроводна мрежа на град Варна и к.к. „Константин и Елена“ показват, че 68,1% от общото подадено количество на входа на системата се губят.

Данните на ВиК показват висок брой на авариите за 2015 г. - общо 2415 аварии. От тях 1090 са авариите по разпределителната мрежа, 1325 са по съоръженията.

Основният ефект от проекта ще бъде намаляване на водата, неносеща приходи (тоест загубите), едва с 5,4%.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес