Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестът срещу закриването на "ТЕЦ Варна" се мести в София

16 октомври 2014, 13:01 часа • 32132 прочитания

Над 300 работници и служители, членове на КТ "Подкрепа" от "ТЕЦ Варна" ЕАД, "ЧЕЗ - България" ще проведат първия от поредицата протестни митинг-шествия. Протестът започва в 16:30 часа от ул. "Г. С. Раковски" до сградата на Министеството на икономиката и енергетиката.

Недоволството е насочено затварянето на "ТЕЦ Варна" от 01 януари 2015 г. и съкращаването на работниците в централата. Хората се обявяват и против дискриминацията в заплащането на труда във фирмите на "ЧЕЗ ГРУП" АД в България.

Причините за поредните протестни действия са няколко. На първо място протестът на служителите е срещу затваряне на топлоелектрическата централа. Причина за протеста са и обявените от собственика предстоящи съкращения на около 17% от служителите, които ще обхванат всички дружества на предприятието. Третата причина за протеста е дискриминацията в начина на заплащане на труда в дружествата.

Председателят на синдикална секция към КТ „Подкрепа” в „ТЕЦ” Варна допълни, че в протеста ще се включат не само служители от централата във Варна, но и от всички дружества на предприятието в страната, информира "Фокус".

Работната група, която е била създадена с добрите намерение и на двете страни - Български енергиен холдинг и ЧЕЗ, е трябвало да намери решение на ситуацията чрез създаване на смесено проектно дружество, което да финансира екологизацията на трите нови блока и да вземе централата под наем. „Да се създаде дружество, което да инвестира, управлява компетентно и да бъде гарант, че централата може да работи”, допълни Ничев.

Тези разговори се водят от началото на годината и в продължение на шест месеца ситуацията остава непроменена, тъй като двете страни са се обвинявали взаимно. Ничев каза още, че представителите на ЧЕЗ не са пожелали в работните групи да има представители на синдикатите, които да бъдат свидетели на водените разговори.

 

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес