Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отново стартира проект „Младежки информационно – консултантски център Варна“

27 януари 2015, 16:05 часа • 12657 прочитания

Сдружение „Младежки информационен доброволчески център“ в партньорство с Община Варна, чрез Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ ще реализира МИКЦ по Национална програма за младежта 2011-2015, Подпрограма 1: „Развитие на мрежата от Младежки информационно консултантски центрове” през периода 15.01.2015 - 15.11.2015 г., с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта.

Програмата е насочена към млади хора на възраст от 15 до 29 години.

Младежкият център, независимо от липсата на финансиране за 2014 година реално не е спирал да функционира, макар ефективността на провежданите мероприятия да беше далеч по-малка.

Сдружението печели проект за пореден път по тази национална програма и вече има натрупан опит в предоставянето на качествени и достъпни информационни и консултантски услуги на младите хора от град Варна и областта.

Основна цел, която поставяме пред екипа на МИКЦ Варна в следващите десет месеца е развиване на дейности най-вече в областта на социалните иновации на младежи. Ние виждаме социалните иновации като инструмент за развитие на младежки политики, устойчиво решаване на проблемите с безработицата, креативност, партньорства, обмяна на опит и образование и преди всичко като тема, която е интересна за Европа и нужна за България и Варна. Стремежът ни ще бъде да предлагаме адекватен достъп до информация и консултации на теми, които вълнуват младите хора. В предоставянето на информационни и консултантски услуги ще бъдат застъпени темите за развитието на доброволчеството, участието на младите хора в процесите на местната власт, намирането на работа и успешната реализация на пазара на труда, включването на младежи в неравностойно социално положение и на младежи от малцинствени групи. Ще предоставяме психологически, здравни и юридически консултации за младите хора от експерти в съответните области.

Ще продължим с реализирането на ежемесечни обучения и тренинги, като отново ще използваме изключително интересните за младите хора интерактивни методи на провеждане, като същите ще бъдат водени от професионални тренери с опит.

Особено внимание ще бъде отделено на Световните дни за младежка активност, Европейска седмица за младежка активност, както и при ежегодното отбелязване на Международния ден на младежта – 12 август.

Предизвикателствата в днешно време са много, но най-голямото е младежката безработица. За нас ще бъде голям успех ако успеем да помогнем за реализацията на младежи, които не искат да учат, работят и да участват в обществения живот.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес