Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отмениха забраната за автомобили по Крайбрежната на Варна, но от ПП готвят протест

12 юни 2023, 14:41 часа • 2875 прочитания

Служебният областен управител на Варна Марио Смърков отмени заповедта на бившия си колега Благомир Коцев за спиране на автомобилното движение по крайбрежната алея на Варна. Сега окончателното решение за трафика в отсечката между Рибарски плаж и Втора буна е в ръцете на кмета Иван Портних.

Смърков обясни пред медиите, че в 14-дневен срок от общината трябва да излязат със своя заповед дали да бъде спряно отново движението на автомобили по Крайбрежната алея или да бъде възстановен старият режим.

Той припомня, че с писмо от 31 август 2021 г. е запознал отговорните институции с това колко е сложна ситуацията с движението по Крайбрежната алея на Варна. На 23 декември същата година той пише писмо и до министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов в редовното правителство с премиер Кирил Петков и до ръководството на ДА "Безопасност на движение по пътищата"). Отговорът на това писмо се получава на 15 март 2022 г., когато областен управител на Варна е Благомир Коцев. В него Караджов обяснява, че цялата Крайбрежна алея е отговорност на областния управител.

Дамбата, посочена като крайбрежна алея, не е проектирана да изпълнява функции на път или на улица за преминаване на моторни превозни средства. "Именно този текст, след като е внесен за обсъждане в Комисията по безопасност на движението, е послужил като основание на господин Коцев да издаде заповедта, с която да спре движението по Крайбрежната", допълни в изявлението си пред БНР Марио Смърков.

На 7 септември следва писмо от РДНСК, че след анализ на документацията, се прави изводът, че Крайбрежната алея е предвидена за улица. "Касае се за съществено противоречие между твърдението на министър Караджов и становището на РДНСК", каза областният управител.

Затова той решил да поиска още едно мнение. "Направил съм запитване до МРРБ, откъдето дойде потвърждение на писмото на РДНСК, че е улица", допълни Смърков.

Той е категоричен, че регулацията на движението оттук-нататък трябва да бъде извършена от кмета на Варна.

От „Продължаваме промяната“ обаче остро възрязават срещу отмяната на заповедта, издадена от ексобластния управител Благомир Коцев и за довечера организират протест.

"Нека покажем категоричното си несъгласие с това решение като се съберем на протест в понеделник, 12-ти юни в 17:30 часа пред сградата на Областна администрация Варна! Всички, които искат да упражняват правото си да се движат свободно по крайбрежната алея са добре дошли!", е призивът на организаторите.

От Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обаче са на противното мнение. Те смятат, че с действията си, макар да са несъгласни с тях, Коцев е направил нещо съществено – предоставил е възможност да се установи по безспорен начин и един път завинаги, че крайбрежната алея по своята същност още през 2012 г. е заложена в Общия устройствен план на община Варна като улица ІV клас и е част от първостепенната улична мрежа на града, свързваща басейн "Приморски" и сп. "Почивка".

"Сега всичко е в ръцете на община Варна, която чрез правомощията, които има, и чрез органите на Общинска полиция, следва да спази закона и в 14-дневен срок да възстанови и регулира движението по начина, по който беше преди издаване на заповедта от страна на Коцев, като създаде условия за безпроблемното движение на пешеходци, автомобили и велосипедисти. Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, бизнеса, гостите на Варна и варненци разчитат, че ще се създаде една равнопоставена за всички основа за работа, почивка, разходки и забавления. Не считаме, че следва институциите и политиците ни, водени от крайни популистични възгледи, да ощетяват цели сектори, които с дейността си допринасят Варна да стане едно по-добро място за живеене в България", се казва в тяхното становище.

Още от Варна: Достатъчно дълбока ли е "Дупката" на Варна, за да потъне кмет в нея?

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес