Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Офицерският плаж във Варна е пълен, въпреки забраната

12 юли 2014, 12:01 часа • 10926 прочитания

Остава в сила забраната за къпане на „Офицерски плаж” във Варна. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от Регионалната здравна инспекция в града. Забраната е в сила, докато излязат резултати по изследваните микробиологични показатели за управление на качеството на водите за къпане.

При извършения регулярен и извънреден мониторинг на проби морска вода от зона за къпане „Офицерски плаж” във връзка със заповед на Директора на РЗИ-Варна за забрана на къпането в тази зона, на 7 юли е бил получен резултат по изследваните микробиологични показатели: „ешерихия коли” - с намаляващи стойности и „чревни ентерококи” – с високи стойности.

В останалите изследвани пунктове по Варненското черноморско крайбрежие, пробите морска вода отговарят на изискванията по изследваните микробиологични показатели.

Междувременно въпреки забраната, Офицерският плаж се пълни с хора. Независимо поставените предупредителни табели, които да информират плажуващите за риска за здравето им, то плажът се пълни с много хора, сред които и деца.

Плажуващите коментират, че не се притесняват от нищо и спокойно се къпят в морето и събират тен на плажа. Според тях ако има риск на този плаж, то едва ли на другите плажове е по-сигурно и за това са готови да рискуват. „Ако има някаква зараза във водата, тя едва ли ще стои мирно само в този периметър, за това е излишно да се плашим”, коментираха плажуващи в района.

Според здравните инспектори в РЗИ-Варна морската вода има функцията да се самоочиства, но ентерококите във водата са индикатор за късно замърсяване и обичайно бележат устойчивост и поради това отпада по-бавно. Забраната бе наложена в началото на месеца, поради завишените им стойности. Нивото на ешерихия коли влезе в допустимите граници.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес