Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Общински съветник с тежки думи как държавата всъщност си затваря очите в полза на ТЕЦ-а на Доган

23 юли 2020, 10:38 часа • 3518 прочитания

350 млн. лева, изкопаване на 8-9 млн. кубични метри наноси, депонирането на по-голяма част от изкопаното незнайно къде - за да може да има достъп до пристанището на Ахмед Доган (на ТЕЦ Варна) през Варненското езеро. Това е заключението на столичния общински съветник Тома Белев, публикувано в личния му профил във Facebook.

Решението това да се случи беше взето от правителството през първия ден на ноември, 2019 година.

Белев представя решението на РИОСВ Варна по въпроса, като оценката е, че проектът няма да повлиея отрицателно на Варненското езеро от екологична гледна точка. Само че според Белев това изобщо няма да е така.

По думите му, първоначално в решението не се казва къде ще се депонира изкопаната земна маса. "След два месеца става ясно къде ще отидат поне 3 милиона от тях -ще се насипят в самото езеро в депото Налбанка, което ще доведе до изплитняване на 361 декара до 50 сантиметра под нивото на водата. За останалите 5 милиона кубически метра наноси продължава да не е ясно".

"Когато става въпрос за подарък към Доган за 350 милиона няма значение унищожаването на езерото. Закона изисква поне произнасяне дали е необходим ОВОС, защото водните пътища са включени в приложение 2 на ЗООС. Всичко показва, че РИОСВ Варна са си затворили очите и са нарушили ЗООС и ЗБР, но кой може да откаже на Доган, когато държавата му дарява услуга за 350 милиона", пита Белев.

"Дълбането вече се осъществява от руска фирма избрана без процедура по закона за обществените поръчки", твърди столичният общински съветник, който констатира: "Така е в завладната държава където няма върховенство на закона".

Още: "Признание от ГЕРБ: Решението за ТЕЦ Варна е заради обществената нетърпимост към Ахмед Доган"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес