Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обсерваторията във Варна ще организира наблюдателни експедиции

20 януари 2018, 16:47 часа • 906 прочитания

Обсерваторията във Варна ще организира наблюдателни експедиции за повечето от астрономическите явления, които ще бъдат видими през годината. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Свежина Димитрова, директор на ЦПЛР-Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. На 27 юли ще има пълно лунно затъмнение. Освен това през този ден Марс ще е най-близо до Земята и ще се вижда най-ясно.

"В 7.00 часа Марс ще се намира на най-близко разстояние от Земята за последните 15-17 години. В астрономията това явление се нарича велико противостояние“, обясни Свежина Димитрова. На 12 и 13 август ще бъде пикът на Персеидите. Луната ще бъде тънка и няма да пречи на наблюденията, като след полунощ ще могат да се наблюдават по 60 падащи звезди на час. „17 август ще бъде денят на източната елонгация на Венера – планетата ще се вижда ясно след залез Слънце", каза още Свежина Димитрова.

"На 8 октомври ще бъде пикът на метеорния поток Дракониди – този поток се отличава с това, че се вижда най-добре около час след залез. Вечерта между 21 и 22 октомври ще е пикът на метеорния поток Ориониди, като ще могат да се наблюдават около 15-20 метеора на час. Между 13 и 14 декември ще бъде наблюдаван метеорният поток Джеминиди, който ще оставя своите разноцветни проблясъци и опашки в нощното небе. Луната няма да е много голяма и няма да пречи на звездното шоу", допълни Свежина Димитрова.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес