Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обектите във Варна и областта, които може да са заразени с антракс, са дезинфекцирани

23 юли 2015, 10:05 часа • 8249 прочитания

Приключи дезинфекцията на търговски обекти във Варна и областта, в които има вероятност за зараза от антракс. Това съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев, предаде "Фокус".

Акцията по спешна дезинфекция на заведения и магазини срещу зараза с антракс се проведе тази нощ. След заседание на Кризисния щаб в Областна администрация след полунощ броят на рисковите обекти, в които са доставяни съмнителни месни продукти, бе сведен до 23. Сред тях има заведения за бързо хранене, ресторанти и магазини.

Днес списъкът с обектите в контакт с транжорната, в която е разфасована заразената с антракс крава, ще бъде оповестен, съобщи Пасев пред БНР. Списъкът е правен на база на данните, които са правени от полиция и прокуратура, че тези фирми са имали нещо общо с тази транжорна през този период.

Два от обектите са в село Кранево, област Добрич, един обект е на територията на община Бяла. 6 са заведенията в курортен комплекс „Златни пясъци“. Останалите са на територията на град Варна.

Всички 23 обекта към момента са затворени. Днес предстои да бъдат взети проби за последващ контрол, като резултатите ще бъдат ясни до ден и половина – два. На обектите ще бъдат поставени предупредителни табели от Регионалната здравна инспекция.

Стоян Пасев посочи, че за ситуацията е информиран и областният управител на Добрич д-р Маргарита Новоселска, тъй като два от обектите се намират на територията на област Добрич – в село Кранево. Там също е извършена дезинфекция на двата обекта, за които има информация, че е възможно да са попаднали продукти от заразеното с антракс месо.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес