Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Незаконни постройки и замърсяване довели до трагедията в "Аспарухово"

14 юли 2014, 16:17 часа • 14018 прочитания

Незаконни постройки, замърсяване с отпадъци и силните валежи са причините за приливната вълна, заляла кв. Аспарухово, при която загинаха 13 души. Това е установила проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която бе представена днес пред журналисти. Не са открити доказателства за незаконна сеч или изпускане на водоеми.

Проверката е установила наличието на 17 незаконни имота в най-засегната част от варненския квартал, информира БНТ. Отхвърлени са хипотезите за незаконна сеч и за прелели язовири.

Дерето в квартала, което трябвало да служи за отводняване, е било застроено с незаконни постройки и е било затрупано с отпадъци. Началникът на ДНСК Николай Христов обясни: "Ако го нямаше това застрояване при същото валежно количество, просто би преминала една голяма вода и би нанесла някакви щети, но нямаше да има човешки жертви".

Според устройствения план на “Аспарухово” от 1992 година, който не е влязъл в сила заради обжалване в съда, на мястото на най-пострадалите улици е трябвало да има зелени площи.

Христов обясни и какви са били причините незаконните постройки да не бъдат разрушени. Според него най-големият проблем е, че няма социални жилища, които да бъдат предоставени на хората, информира Дарик радио. 

Констатациите на ДНСК ще бъдат представени на Община Варна и на съответните министерства.

 

 

 


 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес