Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Морската градина не е зелена площ според общинските власти във Варна

06 януари 2016, 08:22 часа • 3035 прочитания

Морската градина не е зелена площ - или поне не според общинските власти във Варна. Емблематичният символ на морската ни столица не влезе в регистъра на озеленените площи, който беше представен от Община Варна.

Документът съдържа информация за всеки вид дърво и храст по улиците на града, както и за всяка общинска градинка. Авторите на проекта обясниха, че пропускът се дължи на различните форми на собственост там. Именно те станаха причина за ожесточени спорове преди местните избори и бяха сочени като причина да не може да се забрани изцяло движението на автомобили в Морската градина. Изтъкнаха се и геодезически причини, информира "Сега".

Законът за устройството на територията изисква всяка община да разполага с такъв регистър, но голяма част от тях засега не го изпълняват. Изготвянето на регистъра във Варна отне няколко години, като различни части от него бяха качвани на сайта на общината. От интернет страницата е видно, че заснемането е осъществено през 2014 г. и не е актуализирано. Общината пое ангажимент да осъвременява данните. Най-големият проблем обаче е, че регистърът не поражда автоматично забрани. "Той е помощен инструмент, а не законодателен", обясни лаконично главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес