Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Липсват денонощни неотложни кабинети на общопрактикуващи лекари по Черноморието

15 август 2016, 09:05 часа • 1005 прочитания

Медицинските екипи по Южното Черноморие са недостатъчни. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Десислава Каталиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ.

По думите ѝ спешните медицински екипи оказват 24-часово медицинско обслужване, а случаите значително се увеличават през летния сезон. „Проблемът не е само в организацията на спешната медицинска помощ. Практически липсват денонощни неотложни кабинети на общопрактикуващи лекари по Черноморието, които да поемат пациентите, които не са спешни. Всички тези пациенти, които идват с ентероколити, вирусни инфекции. Тези хора нямат място нито в спешния кабинет, нито трябва да викат спешна помощ в дома си. Екипите са предназначени за животозастрашаващи състояния“, обясни тя.

Д-р Десислава Каталиева добави, че за да се избегне този проблем е необходимо въвеждането на триажираните спешни повиквания, които функционират отдавна в редица европейски държави. Тя коментира още, че агресията срещу медицинските екипи трябва да се търси сред проблемите на обществото, а не сред медиците.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес