Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой ще се оправя с "Вера Су" - варианти ако стане това, ако стане онова

07 октомври 2021, 07:40 часа • 2443 прочитания

Най-вероятно чак от понеделник (11 октомври) ще има опит заседналият кораб "Вера Су" да бъде изтеглен. Това казаха от "Морска администрация".

Засега няма информация хора на корабособственика да са тръгнали към България, за да се качат на борда на плавателния съд. Към момента обаче хора там не могат да бъдат качени. Засега и състоянието на кораба е такова, че не изглежда да е неизбежно да се разбие и обърне, но предвид времето нищо не се знае, показа репортаж на bTV.

Капитан Валентин Енчев, директор на варненското звено на "Морска администрация", заяви, че корабособственикът не е обявил, че изоставя "Вера Су". Нашата държава дава приоритет на собственика, освен в случаите, в които трябва да опазим крайбрежието - не мисля, че ще има спор кой ще се качи на кораба, каза Енчев. По думите му, ако ще се прави нещо качествено за изтеглянето на кораба, ще има времеви прозорец това да бъде сторено и затова сега де факто нямало план - щяло да се комуникира и обсъжда със собственика.

Оперативният директор на собственика Чанатай Йълмаз де факто отказа да дава повече информация. "Нямаме решение да говорим пред медии по въпроса. Инцидентът с кораба се политизира и трябва да се консултирам, преди да отговоря на вашите въпроси. Обадете се по-късно", казал той пред БНТ.

Четири часа по-късно Йълмаз провежда следния разговор с българските журналисти: - Извинявайте, но преди два часа ми се роди син.

- Честито, да е жив и здрав!

- Благодаря. Обадете се утре в 10 и ще отговоря на вашите въпроси.

След това обаче Йълмаз не отговарял на мобилния си телефон, а асистентът му казал, че въпросите за интервюто трябва да бъдат изпратени по електронната поща. В крайна сметка Йълмаз казва следното: "Решението ни е да не говорим пред медии за инцидента с кораба. Наели сме вече адвокат, който да ни представлява във връзка със случилото се".

Очаква се напусналият "Вера Су" екипаж да бъде разпитан от прокуратурата - засега срещу тях няма обвинения.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес