Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кандидатът на ПП-ДБ на балотаж срещу Иван Портних във Варна, досегашният кмет губи на втори тур

25 октомври 2023, 17:49 часа • 6298 прочитания

Досегашният кмет на Варна Иван Портних (ГЕРБ) губи доверието на гражданите и ще отиде на балотаж в оспорван двубой с Благомир Коцев от "Продължаваме промяната - Демократична България". На втори тур варненци вероятно ще изберат Коцев за кмет на Морската столица.

Този пробив в предизборната битка във Варна в последната седмица на кампанията измери социологическата агенция ЕСТАТ* – единствената, която прави изследване на терен в Морската столица на база близо 700 души по смесен метод – лице в лице и онлайн. Този метод се различава от досегашните проучвания във Варна, които се правеха на база едва 400 души и само по телефон или онлайн. Изследването е направено в периода 19-24 октомври 2023 г. по поръчка на OFFNews

Още: "Маркет Линкс": „Възраждане“ достигна своя лимит във Варна, очаква се ПП-ДБ да привлече още гласове

На въпрос „Ако местните избори бяха днес, за кой от следните кандидати за кмет на община Варна бихте гласували?“, варненци класират кандидатите за първи тур така:

Иван Портних – ГЕРБ – 28,1%

Благомир Коцев – ПП-ДБ - 19,9%

Коста Стоянов – "Възраждане" - 15,5%

Според данните Павел Раличков от БСП за България получава 8,5%, а Ивайло Костадинов от ИТН - 4,9%. Около 4,6% е доверието в Петър Николов от „Български възход“, а Христо Димитров от Коалиция „Алтернативата на гражданите“ е с 3,8% подкрепа. Останалите кандидати са с индивидуално доверие под 3% за всеки от тях.

При балотаж във Варна Благомир Коцев от ПП-ДБ бие Иван Портних от ГЕРБ с 53% на 47%, тоест с повече от 6% разлика. А при балотаж Коцев срещу Коста Стоянов от „Възраждане“ варненци биха направили кмет Благомир Коцев от ПП-ДБ с 56,6% срещу „Възраждане“ с 43,4%.

Според данните, варненци заявяват висока степен на мобилизация за гласуване – близо 55%. Това е почти 10 пункта повече от последния вот в града. Още: Кметът на Варна обвини европейски прокурор в "политическа манипулация и активно мероприятие"

Подкрепата си за партиите и листите за общински съветници варненци пък декларират така:

ГЕРБ - 27,2%, Коалиция ПП-ДБ - 17,0%, Възраждане - 16,5%, БСП за България - 9,9%, Има такъв народ 6,4% и Коалиция „Алтернативата на гражданите“ - 4,0%. Още три листи се движат с над 2% и могат да се доберат до мандати в Общинския съвет - Български възход - 3,7%, Левицата - 2,9% и Граждани за Общината - 2,4%. Все още нерешили за коя листа ще гласуват са малко над 9%.

Прави впечатление огромният процент на хора от Морската столица, които искат промяна в модела на управление – над 94%, като от тях 51% определят нуждата от промяна като голяма. Едва 3,6% от гражданите не намират за нужно да има промяна в града.

По-скоро или напълно неудовлетворени от развитието на Варна са над 55% от анкетираните, а 27% напълно харесват как се развива градът.

*ПАРАМЕТРИ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО

Целева група: постоянни жители на Община Варна на възраст 18 и повече години

Тип проучване: количествено, представително за целевата група

Метод за събиране на данни: комбинация от онлайн панел и face-to-face интервю в дома на респондента

Размер на извадката: 642 души

Стохастична грешка: ±3,9% за 50% дял при 95% гаранционна вероятност

Генерална съвкупност: 263 309 души (на база преброяване на населението 2021 г.); 1% от извадката = 2 633 души

Период на провеждане: 19-24.10.2023 г.

Финансиране: Офф Медия АД

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес