Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Интересна сделка готвят във Варна – общината купува ЦУМ за над 43 млн. лв.

02 октомври 2018, 20:10 часа • 7625 прочитания

Интересна сделка подготвят в местната администрация на Варна. Кметът Иван Портних предлага на Общинския съвет да придобие срещу над 43 млн. лева 100% от акциите на „Централен универсален магазин Варна“ АД. Представители на дружеството са Тодор и Цветомир Гергови - синове на Георги Гергов, важен функционер на БСП в Пловдив.

„Казусът с т.нар. Дупка влезе в дневния ред на постоянната комисия „Собственост и стопанство“. След дебати членовете на комисията дадоха принципното си съгласие си община Варна да придобие 100% от акциите на дружеството „Централен универсален магазин“, което е собственик на 2,9 дка от терена в центъра на Варна“, съобщиха от общината.

Предложението на кмета ще се обсъжда на заседание на ОбС, планирано за 5 октомври.

В съобщението се сочи, че през последните години общината активно търси варианти за решаване на проблема. Многократно били водени разговори и кореспонденция с представители на ЦУМ, на които инвеститорът е заявявал намерение за изграждане на многоетажна сграда в имота, без реално да конкретизира максимални параметри и срокове за реализацията й.

Преди години имало желание за увеличаване на височината на сградата, но това не било допуснато от страна на Експертния съвет, обяснил пред съветниците главният архитект Виктор Бузев. По думите му към днешна дата няма издадено разрешение за строеж на търговски дом.

„Като възможна стъпка за решаване на казуса инвеститорът е предложил продажбата на „Централен универсален магазин“ АД. Според независими оценители, ангажирани от Община Варна, пазарната стойност на дружеството е в размер на 43 244 00 лв., при цена за една акция в размер на 1,50 лв. В рамките на заседанието бе разяснено, че общината ще придобие дружеството без задължения“, казват от местната управа.

Справка в Търговския регистър сочи, че акциите на дружеството са 28 911 880 броя. Умножени по 1,50 лв. се получава сумата от 43 367 820 лв.

Съветниците били единодушни, че трябва да се сложи край на 30-годишната сага в сърцето на града. Една от възможностите според тях е да се потърси финансиране от държавния бюджет за финализиране на казуса.

Членовете на комисията одобрили пазарната оценка. Те дали съгласието си кметът да предприеме всички необходими действия за осигуряване на необходимите средства, като отправи искане до правителството за целево финансиране за сделката.

„Придобиването на дружеството ще се осъществи само в случай, че бъдат предоставени средства от държавния бюджет“, се казва в съобщението

Т.нар. Дупка в центъра на Варна заема площ от 3775 кв. м. между бул. „Княз Борис I”, ул. „Княз Ал. Батенберг”, ул. „Архимандрит Филарет” и ул. „Воден”.

Тя е в този си вид от края на 80-те години, когато са съборени къщи с идеята да се строи търговски дом, който да е морски аналог на софийския ЦУМ. В процеса на работа обаче са били открити древни останки – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които са уникални както за града, така и в национален мащаб. Това стопира проекта за изграждане на нов търговски център.

Справка в Търговския регистър сочи, че основен акционер в дружеството, чиято съдба ще се бистри във Варна, е „Пълдин Туринвест“ АД – Пловдив. То притежава 99,91% от акциите, а останалите 0,09% са собственост на ЦУМ АД – София.

В Съвета на директорите на „Пълдин Туринвест“ влизат Кольо и Запрян Ракови, Степан Ерамян, Красимир Обретенов и „Евро глобул -90“ АД, представлявано от Мария Цолова.

В Годишния финансов отчет е посочено, че „ЦУМ Варна“ АД приключва финансовата 2017 г. с данъчна загуба в размер на 37 145 лв., а СД определя състоянието на дружеството като стабилно. Записаният му капитал е на стойност 28 911 880 лв.

„Усилията на дружеството са насочени към изграждане на централен универсален магазин, на мястото на т. нар. „дупка“ в град Варна“. Към настоящия момент текат процедури по изготвяне и одобряване на ПУП-ПРЗ и РУП за имота“, пише в ГФО на дружеството за 2017 г.

По време на комисията главният архитект Виктор Бузев заявил, че подробният устройствен план може да се актуализира, защото е отпреди приемането на Общия устройствен план на Варна. Според него към този обект трябва да се подхожда като към уникално място, предвид множеството артефакти, които трябва да бъдат съхранени и представени по съвременен начин.

Кметът Портних смята, че мястото трябва да се превърне в музей на открито, в който да намери съвременен прочит хилядолетната история на града.

„ЦУМ Варна“ АД, в което са апортирани 40 апартамента от комплекса Слънчев ден - Порт Палас, в курортния комплекс „Св. св. Константин и Елена“, притежава 100% от капитала на „Порт Палас“ ЕАД в гр. Пловдив.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес