Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има силна редукция на популациите на черна мида и рапан

31 март 2017, 14:21 часа • 6793 прочитания

До около 35 метра дълбочина има силна редукция на популациите на черна мида и рапан. Изследванията са правени в периода 2015 – 2016 година във водите на Черно море между Албена и Созопол. Това заяви пред журналисти доц. д-р Елица Петрова от Института по рибни ресурси във Варна във връзка с провеждащата се днес заключителна конференция по проекта за повишаване на капацитета за изследване и управление на морски нерибни ресурси в Черно море, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.

Според анализите след 35 до 45 метра дълбочина се наблюдава наличие на черна мида в големи количества. Доц. Петрова допълни, че по-подробна информация ще може да бъде представена след приключване на проекта и представянето на двата финални доклада.

Доц. Петрова отбеляза, че рапанът е на второ място по износ след трицоната. По Закона за рибарството разрешените за тралиране съоръжения са т.нар. бим-тралове, но би трябвало да бъдат определени зоните за това, подчерта доц. Петрова. Тя каза още, че намалените количества на рапан и черна мида водят до липсата на поминък.

„Рапанът е инвазивен вид, но вече е част от черноморската фауна от 50-те години, докато големите струпвания на черна мида имат голяма роля за филтрацията на Черно море и пречистването на водите. В България, основно по крайбрежието, са развити морските аквакултури за черна мида. Но тук специално се спираме на естествените дълбоководни популации“, добави доц. Елица Петрова. Тя обобщи, че причина за редуциране на популациите на тези видове е изземването и взаимовръзката им, тралирането и липсата на определени регулаторни механизми, които трябва да се спазват.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес