Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И във Варна пуснаха парното

20 октомври 2016, 08:25 часа • 1003 прочитания

Във връзка с изпълнените метеорологични условия, a и именно три дни със средноденонощна температура под 12 градуса и предстоящи неблагоприятни метеорологични условия, „Веолия Енерджи Варна“ ЕАД обяви, че дава начало на отоплителен сезон 2016-2017г. за град Варна и започва поетапно включване на абонатните станции за отопление.

Първо ще бъде пуснато отоплението на всички детски градини и училища, след което поетапно ще се пуска отоплението във всички сгради, които информират, че вътрешните отоплителни инсталации са подготвени за новия отоплителен сезон (приключили ремонти и пълни системи).

От дружеството напомнят, че за правилното и оптимално функциониране на системите е необходимо изпълнението на няколко стандартни процедури. Отговорниците на абонатните станции следва да запълнят вътрешната отоплителна инсталация в сградите, като предварително бъдат отворени вентилите на радиаторите на максимална степен, а клиетните с уреди за дялово разпределение следва да проверят тяхната изправност.

Цената на парното поевтиня последно през юли с 1,6 на сто и остава непроменена след последното открито заседание на КЕВР на 1-ви октомври, въпреки поскъпването на природния газ с 3,6 на сто. Към настоящия момент цената на 1 МВтч топлинна енергия доставена на клиентите чрез централно топлоснабдяване във Варна е 76,644 лв/Мвтч (с ДДС) и е най-ниска в сравнение с тези на останалите системи за отопление, посочва Радио Варна.

Варненската топлофикация тази година празнува 30 годишен юбилей и посреща новия отоплителен сезон с проект за цялостна подмяна на инсталациите за студена и топла вода на жилищните сгради с нови висококачествени полипропиленови тръби и поставяне на изолация. Тази промяна води до намаляване на риска от аварии и намаляване на цената на топлата вода за битови нужди, в общия случай, под 8лв. за кубичен метър. Проектът е причина вече над 2000 нови клиенти да решат да се възползват от услугата, която безспорно е предпочитана поради удобството и икономичността си.

Друг ключов проект касае широко дискутираната напоследък подмяна на вертикалните отоплителни инсталации с хоризонтални такива. Новата технология дава възможност за регулиране на потреблението за всяко домакинство, чрез поставянето на индивидуален апартаментен топломер. Новите инсталации намаляват загубите на енергия в общите части на сградите с 5 до 10 пъти.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес